Marković: Poslanici cicije

BEOGRAD, 09. april 2009. (FoNet) - Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković rekao je danas da bi plata poslanika u republičkom parlamentu trebalo da bude duplo veća od prosečne plate u Srbiji, odnosno 60.000 dinara.

“Imajući u vidu da radno mesto narodnih poslanika obezbeđuju građani Srbije, tako što su izašli na izbore i glasali za neke liste, plata poslanika bi trebalo da bude duplo veća od prosečne plate u Srbiji, a to je 60.000 dinara”, rekao je Marković novinarima u Domu Narodne skupštine.

On je rekao da nije tačno da poslanici imaju platu od 80.000 dinara i 40.000 dinara paušal, već da imaju primanja i kao članovi odbora, imaju dnevnice, putne troškove.

“Najmanje 40 odsto poslanika zarađuje više od 250.000 dinara. Poslanici su cicije, jer nisu hteli da odvoje polovinu dnevnice od 2000 dinara da pomognemo onima koji nemaju u Srbiji”, rekao je Marković.

On je rekao da je problem u Srbiji što kada neko pita poslanika šta je njegovo zanimanje on kaže da je poslanik.

“Onom kome je zanimanje poslanik, a nema neke druge prihode taj ne može da pomogne građanima Srbije, taj će pomoći samo sebi i svojoj partiji”, smatra Marković.

On je podsetio da u parlamentu ima 189 poslanika na stalnom radu.

“Izbrojte koliko poslanika ima trenutno u sali. Gde su oni. Da li može radnik u Srbiji da ode u fabriku i sve vreme da sedi u restoranu i prima platu. Ne može.To jedino može u parlamentu”, rekao je Marković.

On je rekao da srpski parlament ne bi trebalo da se upoređuje sa evropskim parlamentima, jer su tamo plate građana mnogo veće od plata građana u Srbiji.

“Ako hoćete da vodimo računa o onima koji su nam dali to radno mesto, a to su građani Srbije, onda moramo da vodimo računa kolika su primanja građana Srbije”, ističe Marković.
Marković je rekao da će tri poslanika JS dati 60.000 dinara svakog meseca za porodice čija su deca bolesna, odnosno da će svakog meseca tri deteta dobiti po 20.000 dinara.

On je izjavio da ne veruje da će i druge parlamentarne stranke prihvatiti njihov predlog o izdvajanju pola dnevnice u humanitrarne svrhe.

Pogledajte još