Političari i estrada nelegalno koriste rotaciona svetla koja kupuju za 20 evra

Kazne su samo novčane, zloupotrebe unutar službi se ne kažnjavaju, pa je stanje sa povlašćenim statusom u saobraćaju potpuno haotično.

Kada se na raskrsnici nađe vozilo sa crveno-plavim blinkerima i vozilo Hitne pomoći u kom umire pacijent, prednost ima automobil najvišeg prioriteta i medicinska služba mora da sačeka. Uprkos ovoj činjenici, zloupotrebe povlašćenog statusa u saobraćaju su česte.

Razlog za masovno nelegalno postavljanje rotacije na automobile je što ne postoji adekvatna kazna. Naime, Zakonom o bezbednosti saobraćaja zloupotreba svetlosne ili zvučne signalizacije kažnjava se sa 15.000 dinara, bez kaznenih poena i zabrane upravljanja automobilom.

(old_image)

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi su sve češće zloupotrebe zbog toga što u Srbiji nije poznato ko, kada i na koji način ima pravo da koristi rotaciona svetla, kao i to što su ona za malu sumu novca svima dostupna.

- Novčanu kaznu će platiti svako ko vozi novi „audi a6” i postavi rotaciju. Za zloupotrebu ne postoje ni kazneni poeni, ni oduzimanje dozvole. Komitet je predložio Ministarstvu pravde da se nelegalno postavljanje rotacije tretira kao krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i da se oduzima vozilo na koje je postavljena - predlaže Okanović.

S druge strane, vrlo česte su i zloupotrebe unutar službi koje imaju pravo na rotaciona svetla.

Čest je slučaj da patrole MUP-a, vozila Hitne pomoći ili vozači bezbednosnih struktura upale zvučnu i svetlosnu svetlosnu signalizaciju, ali samo zbog toga što žele da što brže i lakše prođu kroz saobraćajnu gužvu.

(old_image)

Po Zakonu, rotaciona svetla mogu da koriste samo vojska, policija, Hitna pomoć, službe bezbednosti ili vozila pod pratnjom. Međutim, uopšte nije regulisano ko u policiji ima pravo na rotaciona svetla. Slobodna procena je i da li radnik u administraciji MUP koji ima službeni automobil može da poseduje rotaciono svetlo i kada može da ga koristi.

- Dešava se da rotacije uključe vozilo Hitne pomoći koje prevozi prljavu posteljinu i veš iz Kliničkog centra, ili orkestar policije. Takve slučajeve je teško utvrditi i sankcionisati, a dodatni problem je što bi policajci morali da kažnjavaju kolege. Problem zloupotrebe bi bio rešen kada bi vozač bio dužan da evidentira svaku i najkraću upotrebu posebne signalizacije kao što to rade kad upotrebljavaju palicu ili pištolj. Na osnovu evidencije bi se lako utvrdilo da li je upotreba rotacije bila dozvoljena ili nije - ističe Okanović.

Saobraćajni inženjer Kosta Glavošević kaže za „Blic” da su propisi jasni i da bi bilo mnogo lakše kada bi građani sami prijavljivali zloupotrebe rotacije i blinkera.

- Blinkere mogu da imaju najviše petorica najbitnijih ljudi u Srbiji. Rotaciju ne može da uključuje savetnik u policiji koji je krenuo na nedeljni ručak. Ovo je veliki problem u saobraćaju i upravo zbog masovne pojave rotacionih svetala, kada se na ulici nađe kolona predsednika Srbije, vozači nemaju osećaj da hitno i brzo moraju da se pomere - kaže Glavošević.

Pogledajte još