Brzi vatrogasci spasili Narodno pozorište!

Požar koji je pred ponoć izbio u Narodnom pozorištu, pričinio je delimičnu štetu jer je zahvatio deo velike bine, a ugašen je već oko 00.45 sati munjevitim reagovanjem vatrogasaca, koji su u zgradu ušli pet minuta posle poziva. Još nije utvrđeno šta je zapalilo scensku zavesu, koja je dalje raširila požar i na ostale lako zapaljive delove scene.

Beogradske vatrogasne jedinice su se na licu mesta pojavile u roku od nekoliko minuta i brzom akcijom sprečile širenje požara. U gašenju požara učestvovalo je šezdesetak vatrogasaca i sedamnaest vatrogasnih vozila, a cela Francuska ulica je bila blokirana, dok je prilaze obezbeđivao veliki broj policajaca.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić izjavio je Tanjugu da šteta od požara koji je zahvatio deo scene nije ogromna, ali da Velika scena teatra jedno vreme neće raditi, dok će mala scena "Raša Plaović" normalno funkcionisati.

Savić je rekao da je požar izbio oko ponoći na zađem delu scene, najverovatnije zbog električnih instalacija. Srećom niko nije povređen, a da požar nije bio toliko veliki govori i činjenica da nije bilo potrebno da se iseče struja kako bi bio ugašen, rekao je Savić.

Savić je je naglasio da je ljudski faktor bio na visini zadatka, da su članovi obezbeđenja pozorišta reagovali brzo i odlučno, kao i interventne sluzbe koje su se u najkraćem roku pojavile u pozorištu.
Sreća u nesreći je što gledalište nije zahvaćeno požarom. Sada će biti potrebno da se nađu sredstva za rekonstrukciju, postignu dogovori sa osiguranjem kako bi se šteta šanirala što pre, rekao je Savić.

"Mala scena, odnosno "Raša Plaović" biće već sutra (ponedeljak) u funkciji, a videćemo koliko će vremena biti potrebno da Velika scena počne sa radom
", rekao je v.d. upravnika Narodnog pozoriša.

Inače, ispred Narodnog pozorišta okupilo se i više umetnika i glumaca, među njima i Marko Nikolić. Mnogi su došli od svoje kuće, kada su obavešteni o požaru u njihovoj kući.

(Tanjug/N.D.)

Pogledajte još