Nakon bankrotstva jednog od najvećih grčkih izdavača na ulici 500 ljudi

Jedna od vodećih izdavačkih kuća u Grčkoj "Liberis Publications" objavila je bankrotstvo i zatvaranje, čime će 500 zaposlenih ostati bez posla.

Kako je saopštio direktor ove izdavačke kuće, posle 32 godina rada, kompanija je pod pritiskom dugova primorana da bude zatvorena, jer kredit od banke koji je trebalo da je spase nije uspeo.

Čak i u periodu najveće krize, kompanija "Liberis Publications" je uspela da ima dobit ne uzimajući u obzir rashode kamata, poreze i amortizaciju (takozvatni EBITDA) u iznosu od 1 miliona evra za 2012, ističe vlasnik. Međutim, ni to nije spaslo "Liberis" od banke koja ipak nije verovala u njih u jeku velike krize.

Iako je izdavačka kuća "Liberis Publications" od revizorske kompanije "Deloitte" dobila potvrde da je kompanija održiva, banke su odbile da joj daju kredit kako bi nastavila sa svojim aktivnostima i tako sačuvala 500 radnih mesta.

Izdanja koja su bila zaštitni znak "Liberis Publicationsa", poput magazina "Ego" i "Status", prelaze u izdavačku kuću "Attica Media

Kompanija "Liberis Publications", koju je Antonis Liberis započeo iz kuće svojih roditelja sa svega 20.000 drahmi (otprilike 60 današnjih evra), ima svoje ispostave i u Bugarskoj, Rumuniji i na Kipru čija sudbina još nije poznata.

Publications". Međutim, sudbina velikih licencnih izdanja, poput "Voguea", "Glamoura" i "Men's Healtha", još uvek je neizvesna i pitanje je da li će ovi magazini uopšte više i izlaziti na grčkom jeziku.

- Najavljujem vam danas da je nada umrla - rekao je Antonis Liberis, vlasnik izdavačke kuće "Liberis Publications" koji je svoju kompaniju zbog neodobrenog bančinog kredita morao da zatvori nakon 32 godine uspešnog rada.

U Grčkoj su svi segmenti društva potpuno skrhani velikom dužničkom krizom države, čime je ovo samo nastavak u nizu velikih bankrotstava i otpuštanja.

Pogledajte još