Veštica sa Volstrita - najveća stipsa Amerike svaki dan nosila istu haljinu i jela zobenu kašu

Jedna od legendarnih "zverki" u svetu američkih finansija na Volstritu 19. veka bila je ekscentrična Heti Grin, poznatija kao "Veštica sa Volstrita". Kako podsećaju mediji, njena investiciona strategija bila je veoma konzervativna, ali mudra i sastojala se u ulaganju u državne obveznice, akcije železnice i nekretnine.

Međutim, za razliku od drugih investitora, ona nikada nije uzimala novac na zajam, ali ga je rado davala uz veliku kamatu. Logično, zato je i bila najbogatija žena u Americi toga vremena. Ali, "Veštica sa Volstrita" je bila i najveća stipsa SAD zbog čega se nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Iako je bila bogatašica, štedela je bukvalno na svemu. Nosila je jednu crnu haljinu dok ne raspadne, a sapun je štedela tako što bi prala samo prljave delove odeće. Radila je u hodniku u Volstritu okružena kutijama, jer nije želela sopstvenu kancelariju. Svakog dana je jela zobenu kašu, koju je grejala na radijatoru u susednim kancelarijama.

Heti Grin je rođena kao Henrijeta Holand Robinson 1834. godine u Masačusetsu, u bogatoj porodici brodovlasnika i trgovaca. Sklonost ka svetu finansija pokazala je sa svega 6 godina.

I pre nego što je navršila 15 godina, znala je o akcijama i obveznicama više od bilo koga u poslu.

Kada je sa 30 godina nasledila 7 i po miliona dolara porodičnog bogatsva, otvorila su joj se vrata sveta koji je itekako dobro poznavala, podseće "S Media".

Pogledajte još