Prizori duhovnog ambijenta Srba u Otavi

OTAVA, 4. decembra 2012. (Beta) - Pod pokroviteljstvom ambasade Srbije,u Nacionalnoj biblioteci i arhivu Kanade u Otavi je otvorena izložba srpskih umetnika iz matice i dijaspore.

"Izložba '6x5' okuplja šest likovnih stvaralaca (članova ULUS-a) i svaki se predstavlja sa po pet magičnih prizora. Svima im je zajedničko kulturološko poreklo, duhovni ambijent Srba. Pa opet, svaki na svoj način preispituje savremenost i njene prelome na sebi", zapisao je u izložbenom podlistku Radovan Gajić iz Toronta.

Izložbu "6x5" u ponedeljak je otvorio ambasador Srbije u Otavi Zoran Veljić, a medju gostima su bili predstavnici diplomatskog kora i drugi ljubitelji umetnosti - Kanadjani i pripadnici srpske iseljeničke zajednice.

"Ovaj projekat predstavljanja srpskih umetnika počinje u prestonici Kanade, ali će on u drugoj polovini decembra biti nastavljen izložbom u Generalnom konzulatu Srbije u Torontu, a potom i drugde, sve do Vankuvera", izjavio je za Betu organizator i jedan od učesnika, doajen medju slikarima-emigrantima Djuro Lubarda (70).

Osim Lubardinih, u Otavi su izloženi i radovi umetnika Veljka Mihailovića iz Beograda, Olgice Stefanović iz Novog Sada, Branislava Markovića i Hadži Branka Nikitovića iz Višegrada i Vladimira Stjepanovića-Gabelića iz Toronta.

Pogledajte još