Uprkos gubitku od više od milijardu dolara, Srbija sposobna čak i za izvoz hrane

Vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji u ovoj godini će, prema prvim prognozama, zabeležiti pad od oko 20 odsto. Međutim, kako tvrdi li predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin, na Srbiju to neće previše uticati jer će imati dovoljno hrane za domaće potrebe.

Bugarin podseća: Vrednost izvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u 2011. bila je 2,7 milijardi dolara, a suficit je bio oko 1,3 milijarde dolara.

- To znači da će bruto vrednost agrarne proizvodnje u godini koja je na izmaku, biti oko 3,91 milijardu dolara, dok je ona u 2011. iznosila oko 5,17 milijardi dolara - rekao je Bugarin na skupu povodom obeležavanja osam godina od osnivanja Udruženja novinara za poljoprivredu "Agropres”, a prenosi "Tanjug".

Iako je godinu koja je na izmaku obeležila suša razmera elementarnih nepogoda, Bugarin ističe da ćemo "i pored teškoća koje su nas pratile imati dovoljno hrane za domaće potrebe i čak ostvariti izvoz koji će po vrednosti biti na nivou prošlogodišnjeg izvoza".

Bugarin je napomenuo da je ove jeseni u Srbiji pšenica zasejana na oko 550.000 do 600.000 hektara, pa se ukoliko ne bude nekih značajnijih klimatskih oscilacija, može očekivati rod od oko 2,2 miliona tona pšenice, što će biti dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz, prenosi "Tanjug".

Pogledajte još