Dalje nećeš proći - Srbi prekinuli radove na Jarinju

Put u međuzoni je blokiran, javlja televizija Most. Na licu mesta, pored Srba, okupljenih na prelazu od Raške ka Leposaviću, nalaze se i vozila MUP-a Srbije. Oko 7.30 u Kosovskoj Mitrovici su se oglasile i sirene kojima se pozivaju građani da se okupe u međuzoni.

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović izjavio je da protestom građani na Jarinju žele da na demokratski način upute poruku da ne žele granicu između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Stevanović je naveo da se okupljeni građani neće protiviti nastavku radova, niti će to sprečavati bilo kakvim nasiljem.

"Nemamo nikakve specijalne planove, ovde smo se okupili, tu ćemo ostati do daljnjeg. Ovde ne želimo kosovsku carinu, ne želimo albanske institucije i ne želimo kosovsku policiju", rekao je Stevanović.

Srbi sa Kosova su došli sa nekoliko desetina automobila na mesto gde je počela izgradnja integrisanog administrativnog prelaza Jarinje na severu Kosova.

Okupljanje Srba na Jarinju počelo je u ranim jutarnjim satima, a među njima je najveći broj odbornika četiri opštine sa severa Kosova.

Kako je javio reporter RTS-a sa lica mesta, oni traže pisane garancije da neće biti postavljena granica između južne srpske pokrajije i centralne Srbije, kao i da se neće naplaćivati carina na integrisanim prelazima.

Okupljeni su istakli će ostati na mestu gde se pravi granica sve dok se ne shvati da se ne može protiv volje naroda.

Predstavnici lokalnih samouprava ističu da samo postupaju po zaključcima koje su odbornici doneli na poslednjoj zajedničkoj sednici sve četiri skupštine opština sa severa KiM da neće prihvatiti granicu tamo gde nikada nije bila.

Radnici firme "Novi Pazar-put" došli su jutros u 7 časova na mesto gde već nedelju dana izvode radove na izgradnji objekata za primenu Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ali nisu nastavili rad.

Pogledajte još