Više desetina uhapšenih u Mariboru

MARIBOR, 4. decembra 2012. (Beta) - Slovenačka policija uhapsila je u Mariboru 60 ljudi, a u gradskoj bolnici je zadržano šest policajaca i više učesnika povredjenih u demonstracija tokom kojih je naneta i velika materijalna šteta.

Tokom demonstracija u ponedeljak uveče u Mariboru porazbijani su prozori na zgradi opštine, izlozi radnji, nekoliko autobuskih stanica, vatra je gorela na trgu pred opštinom, a izgorelo je i nekoliko kontejnera za smeće.

Prema oceni policije, u jučerašnjim protestima učestvovalo je oko 8.000 ljudi, dok organizatori protesta na socijalnim mrežama navode da je učestvovalo preko 20.000 gradjana Maribora.

Na protestima koji su u početku proticali u miru, a zatim prerasli u sukob policije i izgrednika, demonstranti su tražili ostavku gradonačelnika Franca Kanglera koga gradjani optužuju za korupciju.

U sukobima su izgrednici koristili zapaljive rakete, granitne kocke i druga sredstva za uništavanje, dok je policija upotrebila suzavac i fizičku silu. Nad gradom je u vreme demonstracija kružio policijski helikopter.

Pogledajte još