Frikom dobio rešenje o plaćanju kazne

BEOGRAD, 4. decembra 2012. (Beta) - Industrija smrznute hrane Frikom iz Beograda dobila je rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o plaćanju kazne zbog zloupotrebe dominantnog položaja u prodaji sladoleda i postupiće u skladu sa zakonom, rečeno je u utorak agenciji Beta u toj kompaniji.

Komisija za zaštitu konkurencije je utvrdila da je Frikom zloupotrebio dominantan položaj na tržištu veleprodaje industrijskog sladoleda na teritoriji Srbije i obavezala tu kompaniju da plati kaznu od oko 301,95 miliona dinara, odnosno četiri odsto od ukupnog prihoda ostvarenog u 2009. godini.

Povreda konkurencije učinjena je, kako je saopštila Komisija, sa ciljem slabljenja i istiskivanja sa tržišta postojeće konkurencije, i stvaranja barijere za ulazak na tržište novih konkurenata, uz istovremeno jačanje sopstvenog dominantnog položaja na tržištu.

Utvrdjeno je da je Frikom sklapao tipske ugovore koje je zaključivao s kupcima, odnosno maloprodavcima od 2008. do 2010. godine, a u jednom broju ugovora i posle 2010. godine, i nametao im obavezu da u daljoj prodaji u potpunosti i dosledno primenjuju maloprodajne cene utvrdjene u cenovnicima te kompanije.

Pogledajte još