Sonda Vojadžer 1 pred izlazak iz Sunčevog sistema

VAŠINGTON, 4. decembra 2012. (Beta-AFP) - Američka svemirska letilica Vojadžer 1 (Voyager) nalazi se u krajnjoj zoni pred izlazak iz Sunčevog sistema čime će postati prvi predmet ljudske izrade koji ulazi u medjuzvezdani prostor, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Vojadžer je ušao u novi deo Sunčevog sistema koji se sudara sa medjuzvezdanim prostorom, pokazuju instrumenti na ovoj sondi lansiranoj 1977. godine koja se sada nalazi na 18,5 milijardi kilometara od Sunca.

Vojadžer 1 i njegov blizanac Vojadžer 2 udaljavaju se od Sunca ka medjuzvezdanom prostoru, ili otvorenom svemiru izmedju zvezda. Letos je Vojadžer 1, koji je dalje odmakao na ovom putu, ušao u novu oblast, gde se mogu osetiti efekti otvorenog svemira.

"Mislimo da se radi o poslednjoj etapi putovanja Vojadžera 1 pre nego što udje u medjuzvezdani prostor", rekao je Edvard Stoun, glavni naučnik laboratorije NASA-e koja upravlja ovim projektom, i šef tog projekta u Kalifornijskom tehnološkom institutu (Caltec) u Pasadini, na telefonskoj konferenciji za štampu održanoj u ponedeljak.

Pogledajte još