Ljubitelji bobtejlova apeluju: Pomama za malim psima ugrožava uzgoj velikih

Klub ljubitelja staroengleskih ovčara Amerika (Old English Sheepdog Club of America) zajedno sa uzgajivačima ove rase koju većina zna pod nazivnom bobtejl izrazili su svoju brigu zbog izrazitog pada broja čistokrvnih pasa ove rase.

Šampion Sir Lancelot of Barvan 1975. godine

(old_image)

Kako navode, razlog za sve manji broj bobtejlova u SAD i Engleskoj (u Srbiji ih praktično više i nema, prim. aut.) jeste činjenica da se ljubitelji pasa sve više odlučuju za pse malih rasa ili "pse za nošenje pod rukom ili u torbi poput asesoara". Naravno, pored ljubavi prema malim rasama, razlog je sigurno i praktične prirode, ali i trenda koji propagiraju čak i svetske zvezde.

Još jedan američki bobtejl - lepotan

(old_image)

Staroengleski ovčar, poznatiji kao bobtejl, u Engleskoj je poznat već vekovima. Ovu inteligentnu, brižnu, nežnu i razigranu rasu često zovu i "nanny dog" (pas dadilja), jer izuzetno voli decu i pravi je čuvar.

Bobtejlovi se rađaju sa repom i u današnje vreme sve ređe im se isti seku.

Iako je ovčar, ovaj pas zbog svoje tople, porodične naravi je pravi kućni ljubimac za sve koji cene neizmernu ljubav. Nadimak bobtejl, što znači "bez repa", nastao je u Engleskoj gde su se luksuznim psima sekli repovi kako bi se razlikovali od radnih, mada mnogi veruju da se ovi psi rađaju bez repa, što nije istina.

Bobtejl obožavan i davne 1914. godine u Engleskoj

(old_image)

Iako imaju bogato krzno, bobtejlovi nisu ništa zahtevniji za održavanje od pasa drugih rasa. Potreban je trud i ljubav. Ne zaboravite i pse velikih rasa, posebno predivne bobtejlove, jer malim psima su potrebni veliki drugari, a svima smo potrebni mi da ih čuvamo i volimo, a oni će nama uzvratiti još više.

Šta se dešava sa bobtejlovima u Srbiji? Čini se kao da ih više uopšte nema... Šteta!

Bobtej Aldo se igra!

Foto: Beta/AP

Pogledajte još