"Delije dočekale pravdu"- Uroš Mišić na slobodi

Mišić je pripadao kategoriji zatvorenika kojima se prema nedavno usvojenom Zakonu o amestiji kazna zatvora smanjuje za četvrtinu, javlja Tanjug.

Mišića je ispred zatvora sačekao prijatelj i sestra koja mu je potrčala u naručje. Izašao je sa dve kese i odmah seo u automobil. Inače, on je trebalo da bude pušten na slobodu u junu naredne godine.

Mišića su ispred zatvora sačekali njegov branilac Borivoje Borović i sestra. Rešenje Višeg suda u Beogradu, po kome je Mišić ispunio uslove za oslobadjanje dela kazne po Zakonu o amnestiji, postalo je pravosnažno u petak, 30. novembra, i prosledjeno je zatvoru, izjavila je Tanjugu portaprol suda Dušica Ristić.

Mišić je dva puta osudjivan na 10 godina zatvora pred Višim sudom za krivično delo teško ubistvo u pokušaju.

Prva presuda je ukinuta, a druga preinačena pravosnažnom odlukom Apelacinog suda, koji je utvrdio da Mišić nije s umišljajem pokušao da ubije Trajkovića gurajući mu upaljenu baklju u usta, kako je to tvrdilo tužilaštvo od početka procesa, "već da napadne službeno lice u obavljanju poslova javnog reda i mira".

Na bazi medicinskog veštačenja Apelacioni sud je utvrdio da je Mišić gorući deo upaljene baklje nije pokušao da ugura Trajkoviću u usta, kako je tvrdilo tužilaštvo u optužnici i da je napad trajao dve sekunde.Utvrđeno je i da opekotina nije bila neposredno u predelu usana, već na leđima i levoj strani lica koja zahvata i kosmati deo.

Mišić je u više navrata tokom trogodišnjeg procesa izrazio kajanje zbog svog ponašanja prema Trajkoviću, koji tvrdi da mu psihičko i fizičko zdravlje pogoršano posle napada.

Tokom višegodišnjeg procesa, ovaj postupak je izazivao veliku pažnju javnosti, a navijači "Crvene zvezde" su grafitima po gradu i transparentima na stadionu tražili "Pravdu za Uroša".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.