Protest ispred predsedničke palate u Kairu

KAIRO, 4. decembra 2012. (Beta-AP) - Hiljade Egipćana prošlo je u utorak Kairom u protestnoj šetnji do predsedničke palate, zbog dekreta kojim je predsednik Mohamed Morsi sebi dodelio skoro neograničene moći i nacrta ustava koji su njegovi partneri usvojili po hitnom postupku.

Morsi je raspisao nacionalni referendum o nacrtu ustava za 15. decembar.

Oko predsedničke palate bilo je rasporedjeno stotine policajaca u crnom, a oko kompleksa bila je, takodje, postavljena bodljikava žica, i blokiran saobraćaj.

"Sloboda ili umiremo! Mohamed Morsi - Nelegalno! Bratstvo - Nelegalno!", vikali su demonstranti.

Jedan od demonstranata rekao je da je "ovo poslednja opomena pre nego što ne krenu u opsadu na predsedničku palatu". On je dodao da demonstranti žele da Morsi opozove svoje dekrete kojima je sebe izuzeo od svakog nadzora, uključujući i sudski, uz obrazloženje da želi da spreči ostatke prethodnog režima da ometaju reforme.

Egipatska izborna komisija, kojom dominiraju islamisti, odobrila je 30. novembra nacrt novog ustava, koji je kritikovala opozicija.

Očekivalo se da Vrhovni ustavni sud u nedelju proglasi ustavnu komisiju koja je usvojila nacrt ustava nelegalnom i raspusti gornji dom parlamenta, ali umesto toga, sudije su stupile u štrajk, pošto su u njihovu zgradu upali demonstranti.

Opozicija se još nije izjasnila da li namerava da svoju energiju usredsredi na proteste za bojkot referenduma ili da prosto glasa protiv nacrta ustava.

Pogledajte još