Forum "Energetski svesni i efikasni": SO Novi Beograd potpisala Povelju

Opština Novi Beograd bila je danas domaćin četvrtog regionalnog foruma „Energetski svesni i efikasni”, na kome su učestvovali gradonačelnici i predstavnici više opština iz Srbije. Forum je organizovala Stalna konferencija gradova i opština, uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Beogradski forum otvorili su Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, Vilijam Infante, stalni koordinator UN-a u Srbiji i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Otvarajući skup, Aleksandar Šapić je rekao da je neophodno promeniti ustaljene navike u pogledu potrošnje energije i pokazati spremnost jedinica lokalne samouprave kada je u pitanju sistemsko bavljenje energijom.

Lokalne samouprave imaju važnu ulogu u enegetskom sektoru, ali svoje potencijale ne koriste u punom kapacitetu. Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti na lokalnom nivou je osnova za racionalnu i efikasnu upotrebu energije, što u perspektivi može doneti koristi opštini i samim građanima. Zbog toga danas i potpisujemo Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti i time iskazujemo spremnost da doprinesemo boljoj i održivoj energetskoj budućnosti naših gradova i opština – rekao je Šapić.

Povelju će do kraja godine potpisati oko 40 gradova i opština. Budući da opštine i gradovi imaju značajnu ulogu u energetskom sektoru, forumi su prvenstveno namenjeni gradonačelnicima i predsednicima opština, odnosno članovima veća koji u svom delokrugu imaju i pitanja vezana za energetiku i zaštitu životne sredine. Ovi regionalni skupovi imaju za cilj promovisanje koncepta racionalnog i efikasnog gazdovanja energijom na lokalnom nivou, to jest podizanje svesti o energetskoj efikasnosti donosilaca odluka u jedinicama lokalne samouprave.

U njima će, narednih godina, biti smanjena potrošnja energije korišćenjem obnovljivih izvora.

(BeoInfo)

Pogledajte još