Srbi na Jarinju ostaju celu noć

Predstavnici MUP-a Srbije zatražili su večeras od predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova da omoguće nastavak radova na izgradnji integrisanog prelaza na Jarinju.

Na sastanku koji je održan u Raški, predstavnici MUP-a zatražili su od građana i lokalnih vlasti da se udalje 100 metara od mesta gde se od jutros nalaze i gde bi sutra trebalo da budu nastavljeni radovi na izgradnji integrisanog prelaza Jarinje, rekao je Tanjugu Pantić.

Pantić je rekao da predstavnici MUP-a nisu pretili upotrebnom sile, ali da nisu isključili mogućnost da, kako su rekli, " ako sa više istance dobiju naređenje, dođu ovde, rasporede snage i omoguće izvođenje radova".

Negatativan odgovor na zahtev MUP-a da se građani pomere sa mesta na kome se nalaze od jutros, policija je dobila nakon što su se predsednici opština sa severa Kosova konsutovali sa odbornicima.

Pantić je rekao da će već večeras predstavnici Srba sa severa Kosova uputiti zahtev predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću da neko od državnih funkcionera dođe na Jarinje.

"Tražimo da se neko od državnih funkcionera obrati odbornicima i građanima i saopšti šta je dogovoreno u Briselu, kakva je naša sudbina, da li smo mi i dalje državljani Srbije ili smo državljani Republike Kosovo", poručio je Pantić.

Srbi, koji se od jutros nalaze na lokaciji gde treba da bude integrisani prelaz, pored puta Raška - Leposavić, odlučni su da provedu noć na Jarinju, kako bi, kako kažu, sprečili postavljanje granice između Kosova i centralne Srbije.

Oni se nalaze okupljeni oko upaljenih vatri, u svojim automobilima i u šatoru koji su podigli tokom dana.

Američki vojnici iz sastava Kfora postavili su kontrolni punkt na putu Leposavić - Raška ispred administrativnog prelaza Jarinje, na mestu gde se nalaze okupljeni Srbi.
Saobraćaj preko Jarinja nije blokiran tako da svi oni koji putuju iz pravca Raške na sever pokrajine i obrnuto, prolaze bez većih zadržavanja.

Vozila se naizmenično puštaju iz oba pravca, a kontrolu na samom prelazu Jarinje obavlja osoblje Euleksa.

U neposrednoj blizini nalazi se i nekoliko vozila MUP-a Srbije.

Područje oko Jarinja, na kosovskoj strani, povremeno nadleće i helikopter Kfora, a na uzvišenju iznad mesta gde treba da bude izgrađen integrisani prelaz Srbi su tokom dana postavili srpske trobojke.

Tokom dana nije zabeležen nijedan incident.

Tanjug

Pogledajte još