Kosovo sve veći kamen spoticanja između Crkve i vlasti

U SPC “Blicu” je nezvanično rečeno da oni “ne pritiskaju vlasti”, već da je Crkva, koja je uvek bila uz narod, samo iznela svoj stav.

- Čak i kada nismo imali državu, Crkva je bila uz narod. Danas na Kosovu praktično nemamo državu, ali imamo Crkvu. Da nije Crkve, ne bi bilo ni naroda - rekli su u SPC.

I u kabinetu predsednika Srbije pismo Sinoda ne doživljavaju kao potvrdu postojanja sukoba između države i SPC po pitanju Kosova i Metohije.

- Crkva je iznela svoj stav da treba sačekati odluku Ustavnog suda o sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima, a potom to usvojiti u Skupštini Srbije. Uloga SPC po pitanju Kosova je konsultativna, jer je Srbija sekularna država. S obzirom da smo u veoma teškom trenutku, hteli smo da čujemo stav svih relevantnih faktora u ovoj zemlji. Kao što je predsednik Nikolić tražio savet od Srpske akademije nauka i umetnosti, isto smo pitali i SPC - kažu u kabinetu šefa države.

Saopštenje Sinoda je, prema mišljenju verskog analitičara Mirka Đorđevića, jak politički gest i, bez sumnje, predstavlja mešanje SPC u državne poslove.

- Državni vrh je, u duhu prethodnih vlasti, započeo pregovore i razgovore o Kosovu, ali se SPC tome rezolutno protivi. A Crkva je veoma uticajan faktor u životu srpskog društva u celini, što se oseća u sferi i unutrašnje i spoljne politike - kaže Đorđević, ocenjujući da predsednik Srbije Tomislav Nikolić u daljim postupcima neće lako moći da zaobiđe volju Crkve.

Ton saopštenja Sinoda, prema Đorđevićevim rečima, ne ukazuje na spremnost SPC da pravi bilo kakve ustupke, što navodi na zaključak da napetost između vlasti i Crkve može samo da jača.

Sinod je, inače, posle prošlonedeljne sednice u proširenom sastavu poručio vlastima kako očekuje da „stave van snage sve odluke prethodne vlade donete na štetu državnih interesa, a bez saglasnosti Skupštine Srbije“. Sinod pita i „zašto predstavnici države Srbije pregovaraju s Tačijem, za kojim je raspisana poternica zbog zločina.

Pogledajte još