Dačić: Mnogi u Vladi ne razumeju u kakvoj je situaciji Srbija, trajno rešenje za Kosovo 2013.

Premijer Srbije, koji učestvuje u Briselu na Forumu o napretku Balkana, kaže da je teško očekivati da će Srbija na decembarskom samitu EU dobiti datum za početak pregovora sa EU, i da će se to najverovatnije desiti na proleće ili na leto naredne godine, javlja Tanjug.

- Mnogi ljudi, čak i neki iz vlade, ne razumeju situaciju u kojoj se nalazimo - rekao je Dačić novinarima. On je objasnio da korake koje Srbija preduzima u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine u Evropskoj uniji ne shvataju kao dovoljan razlog za određivanje datuma za početak pregovora.

- Mi sada samo preduzimamo one korake na koje se prethodna vlada obavezala da bi Srbija dobila status kandidata. Sa stanovišta EU to nije napredak - rekao je on.

EU je u interesu Srbije

Dačić je rekao da će u narednim rundama dijaloga sa Prištinom, koje će biti održane sledeće godine, Beograd nastojati da ispuni kriterijume koje je Evropski savet zadao. "Pridruživanje EU je u interesu kako Srbije i regiona, tako i Unije", zaključio je Dačić.

Govoreći o pregovorima sa Prištinom, premijer je istakao da oni doprinose vidljivom napretku odnosa Beograda i Prištine, a da će se sledeće godine otvoriti i neke političke teme.

Dačić je, otvarajući skup u Briselu, ukazao i na to da su odnosi u regionu, pogoršani, posebno između Srbije i Hrvatske, zbog odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača i bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

- Odluka Tribunala ne doprinosi opstajanju principa da svi zločinci treba da budu kažnjeni", rekao je Dačić i podsetio da su Srbi u haškom sudu osuđeni ukupno na više godina zatvora nego Nemci tokom procesa u Nirnbergu. "Kako da imamo pomirenje ako nismo spremni da osudimo zločince -- upitao je premijer Srbije.

Dačić je rekao da uprkos tome treba graditi bolje odnose.

- Nemojmo da pravimo sami sebi led i da gradimo svoj identitet na ponižavanju drugih identiteta - upozorio je on.

- Zemlje Zapadnog Balkana imaju različite interese i poglede na prošlost, možda i na sadašnjost, ali mi treba da nađemo ono što je zajedničko svima - ukazao je predsednik Vlade Srbije.

Interesi velikih sila na Balkanu

On je rekao da je uplitanje velikih sila, takođe, doprinelo nesporazumima na Balkanu.

- Koja velika sila ima najviše uticaja na Balkanu", zapitao se Dačić i odgovorio: "Izgleda nijedna, nego svaka pomalo, jer sve velike sile imaju 'svoje' narode na Balkanu". "Mi svi radimo za druge, umesto da radimo za sebe - rekao je on.

Forum o napretku Balkana svake godine organizuje nevladina organizacija Prijatelji Evrope. Pored premijera Srbije, učestvuju i komesar za proširenje EU Štefan File, direktor Direktorata EU za Zapadni Balkan Stefano Sanino, poslanici EP Tanja Fajon i Doris Pak i drugi.

Pogledajte još