Krečenje: Kultni znak "Hollywood" u punom sjaju za 90. rođendan

Čuveni znak - velika slova na kojima piše "Hollywood", koja krase jedno brdo severno od Los Anđelesa, tokom prethodnih dva meseca su prekrečana kako bi bila spremna za proslavu 90. rođendana sledeće godine.

Više od 360 litara bele boje utrošeno je za najveću restauraciju znaka u poslednjih 35 godina. Prefarbavanje znaka trajalo je dva meseca, piše "Tanjug".

- Znak je tako lep. On je ono što ljudi koji stignu na aerodrom Los Anđelesa žele da vide. Ovo je specijalan dan - rekao je gradski odbornik Tom La Bong.

Originalni natpis podignut je 1923. kako bi reklamirao zemljište nazvano "Holivudlend", ali su poslednja četiri slova uklonjena 1940-ih. Znak je jedna od glavnih atrakcija Los Anđelesa. Restaurisan je poslednji put 1970-ih.

(old_image)

Znak umalo nije sklonjen 2010. kada su investitori koji poseduju zemlju oko njega tražili da se slova visoka 15 metara sklone kako bi se parcela prodala investitorima.

"Plejboj" mogul Hju Hefner uz pomoć Arnolda Švarcenegera koji je tada bio guverner Kalifornije i holivudskih zvezda poput Stivena Spilberga i Toma Henksa sačuvao je znak koji je umalo sklonjen 2010. godine.

Znak ima i tragičnu istoriju. Britanska glumica Peg Entvisl se 1932. ubila skočivši sa vrha slova "H", prenosi "Tanjug".

Pogledajte još