NUNS traži hitnu rerakciju države povodom spiskova "nepodobnih" medija

U pismu Nikoliću i Dačiću NUNS je izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost zbog dramatičnog porasta aktivnosti ultradesničarskih organizacija koje sistematski prave spiskove nepodobnih medija i organizacija.

"Naročito zabrinjava činjenica da se u tim pamfletima mediji i organizacije optužuju za navodnu antisrpsku delatnost. Time se ponovo stvara klima podela na 'patriote' i 'izdajnike' kakvu smo imali tokom devedesetih, kada su ljudi koji su imali drugačije mišljenje bili izloženi bespoštednoj harangi", naveo je NUNS.

Udruženje je podsetilo predsednika i premijera da je u takvoj atmosferi brutalno ubijeno troje novinara, a da državni organi nisu još otkrili ubice, kao i da su napadi na novinare nastavljeni, da je bilo novih pokušaja ubistava, a da dvoje novinara i danas žive i rade uz stalno policijsko obezbedjenje.

"Od promene vlasti nijedna državna institucija nije osudila učestale javne podele na podobne i nepodobne, pravljenje 'crnih lista' i, zašto ne reći - očiglednu hajku na 'izdajnike'. Naprotiv, u retkim javnim istupima svojih činovnika na ovu temu, država je ili nalazila nemušta opravdanja ili minimizirala nasrtaje na demokratske tekovine"
, navodi se u pismu.

NUNS je istakao da ne veruje da bilo kome u ovom trenutku odgovara povratak u devedesete kad su širenje straha i govor mržnje bili ključni oblik javnog i političkog izraza.

BEOGRAD, 5. decembra 2012. (Beta)

Pogledajte još