Medijska koalicija dostavila svoje amandmane

BEOGRAD, 5. decembra 2012. (Beta) - Medijska koalicija koju čini pet novinskih udruženja predložila je u sredu vladi i parlamentu da prihvati njihove amandmane na Predlog zakona o javnim preduzećima kojima bi se taj zakon uskladio sa postojećim i sa Medijskom strategijom.

Medijska koalicija je istakla da su neophodne izmene postojećeg Predloga Zakona o javnim preduzećima kojim se predvidja mogućnost osnivanja javnih preduzeća u oblasti informisanja.

Ta koalicija je Ministarstvu finansija i nadležnom skupštinskom odboru predložila amandman kojim se iz stava 1. člana 2. Predloga zakona briše reč "informisanja", jer je osnivanje javnih preduzeća u oblasti informisanja u suprotnosti sa postojećim medijskim zakonima i Medijskom strategijom.

Drugim amandmanom Medijska koalicije je predvidela da u prelaznim i završnim odredbama Predloga zakona, dosadašnji članovi 69. i 70. postaju članovi 70. i 71, a dodaje se novi član 69, koji glasi: "Odredbe ovog zakona primenjuju se i na neprivatizovana javna preduzeća u oblasti informisanja, do njihove privatizacije u skladu sa propisima kojima se reguliše javno informisanje".

"Iskreno se nadamo da će Skupština Srbije razmotriti i prihvatiti ove amandmane koji ne menjaju suštinski duh zakona a obezbedjuju poštovanje Medijske strategije u kojoj se kaže da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda", navodi se u saopštenju.

Pogledajte još