Različite tehnike opuštanju u svetu

Kada se osećate kao da su vam ruke vezane i da vas obaveze sustižu, napravite pauzu, popijte kafu ili prošetajte.

Sveće sa mirisom lavande i lagana muzika nisu jedina pomagala za oslobađanje od stresa. Širom sveta se za relaksaciju i popravljanje raspoloženja koriste tehnike koje na prvi pogled deluju čudno, ali zaista pomažu.

FRANCUSKA: VINO
Kada zaposlena Francuskinja dođe kući posle napornog dana, najčešće će se opustiti uz poveću čašu vina.
- Dokazano je da alkohol opušta, ali ispijanje vina je još važnije kao ritual koji razdvaja poslovnu od kućne rutine - kaže psiholog Elis Domar.

INDIJA: SMEH
Smeh se kao lek primenjuje u mnogim zemljama, a Indijci poručuju: „Ako nemate razloga za smeh, stvorite ga sami”. Vođa zdravstvenog programa Rašmi Aparadžit preporučuje da svakog jutra pre odlaska na posao skačete gore-dole, mašete rukama i smejete se na sav glas.

IRSKA: ŠETNJA PO SNEGU
Ako se ne osećate dobro i čini vam se da ne možete bistro da razmišljate, moguće je da vašem mozgu nedostaje kiseonika. Irci preporučuju šetnju po niskim temperaturama, koja je još bolja kada padne sneg. Fizička aktivnost dokazano umanjuje anksioznost, a ako u šetnju krenete sa prijateljima, razgovor o neobaveznim temama skrenuće vam misli sa posla.

RUSIJA: SAUNA
U Rusiji radno vreme traje i do 12 sati, pa ne čudi što su radnici često nervozni i umorni. Najbolji način da napune baterije jeste poseta sauni, gde obično odlaze sa prijateljima ili dragim osobama. Ako vam odlazak u saunu zvuči suviše komplikovano, napravite je sami kod kuće. Uskočite pod vreli tuš, pustite muziku, a na kraju se umotajte u veliki meki peškir.

KINA: KUPKA ZA STOPALA
Kinezi po povratku kući s posla potapaju stopala u lavor pun vode. Ovaj ritual oni nazivaju „zu ju”, a tvrde da je toliko opuštajući, da ćete zaspati. U vodu možete dodati so za kupanje ili sodu bikarbonu.

Izvor: Žena.blic

Pogledajte još