Pod lupom slučaj Škorpioni i Ovčara

BEOGRAD, 10. april 2009. (FoNet) - Tužilaštvo za ratne zločine analizira predmete ratnih zločina u slučajevima Škorpioni i Ovčara kako bi utvrdili da li postoji osnova za primenu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, saznaje Danas.

Tužilaštvo je prevashodno zainteresovano za zaplenu imovine bivšeg komandanta jedinice Škorpioni Slobodana Medića i nekadašnjeg komandanta Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljuba Vujovića.

Inače, Vujović i njegovi saradnici, kako navodi zvor Danasa, između ostalog poseduju čak 32 lokala, benzinsku pumpu i luksuznu kuću u Novom Sadu.

Vujović je u Specijalnom sudu nepravosnažno osuđen u martu ove godine na 20 godina zatvora za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 20. i 21. novembra 1991. Tada je ubijeno 200 hrvatskih civila.

Danas piše da kada je reč o imovini pripadnika Škorpiona, komandant te jedinice Slobodan Medić je na suđenju rekao da poseduje farmu ovaca i konja u Vojvodini, kao i kuću u Novom Sadu. On je tada istakao da se sve nepokretnosti vode na članove njegove porodice.

Pretpostavlja se da su ogroman novac, koji su zarađivali obezbeđivanjem naftnih polja u Đeletovcima kod Šida početkom devedesetih, pripadnici Škorpiona ulagali u nekretnine u Srbiji.

Medić je pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistva šest muslimanskih civila u Trnovu u BiH jula 1995, podseća list.

Pogledajte još