Umro Oskar Nimajer

RIO DE ŽANEIRO, 6. decembra 2012. (Beta-AP) - Čuveni brazilski arhitekta Oskar Nimajer, koji je pre 50 godina osmislio današnji izgled Brazilije, umro je u sredu u 105. godini.

Predstavnica za štampu bolnice Samaritano u Rio de Žaneiru potvrdila je vest o Nimajerovoj smrti i kazala da je njen uzrok bila respiratorna infekcija. Nimajer je poslednjih nekoliko nedelja proveo u bolnici. Nimajerov lekar Fernando Gjorup kazao je da je brazilski arhitekta radio i u danima pred smrt, kao i da su ga posećivali inženjeri i drugi profesionalci.

Jedno od najvećih imena svetske i otac brazilske arhitekture, Nimajer je 1988. dobio najprestizniju nagradu u oblasti arhitekture - Prickerovu nagradu. Pionir u upotrebi prenapregnutog betona i ljubitelj visokih, krivudavih formi, Nimajer je 1960. oblikovao Braziliju.

Nimajer je krajem 1940-ih godina sa Le Korbijzjeom radio na zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku. Godine 1956. postavljen je za glavnog arhitektu na ambicioznom projektu izgradnje novog glavnog grada Brazila u amazonskoj džungli, a zahvaljujući Braziliji postao je jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata.

Autor je vise od 400 zgrada, uključujući sedište Francuske komunističke partije u Parizu, Muzej moderne umetnosti u Niteroju, galeriju Serpentina u Londonu i Penang džamiju u Maleziji.

Nimajer, koji je bio komunista, bio je politički aktivan, a u Evropi je živeo tokom diktature u Brazilu, koja je počela državnim udarom 1964. godine.

Pogledajte još