U tajnom dokumentu SPC poručuje državi da ne učestvuje u ubistvu zemlje

Sinod SPC u oštrom pismu zatražio od predsednika i vlade da odbije predlog o integrisanom upravljanju i u osam tacaka izneo svoj plan za rešenje kosovskog problema i ukidanje Bondstila.

Ovaj "tajni dokument" o kojem se vec deset dana prica u Srbiji, pun je kontroverznih navoda i zahteva od države da ne "učestvuje u samoubistbvu zemlje", navodi Nedeljnik.

Ovaj dokument poslat je i premijeru Ivici Dacicu, potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, ali i liderima opozicije, među kojima i Draganu Đilasu.

Taj predlog sastoji se od osam tačaka - od poništavanja granice Petra Stambolića do zahteva za uklanjanje Bondstila.

- Svakom razumnom čoveku je savršeno jasno da zapadne sile, posle NATO bombardovanja i dobijenog rata (1999), stvaraju korak po korak kosovskim Albancima državu Kosovo, uvlačeći pritom i Srbiju da bude saučesnik uspostavljanja granice sa samom sobom, presecajući njenu žilu kucavicu, vadeći joj srce iz nedara, njenu svetu zemlju Kosovo i Metohiju - navodi se u pismu.

Od sadašnje Vlade i Skupštine očekuje se, piše u pismu SPC, da umesto prihvatanja 'integrisanog upravljanja granicom' preispita sve dogovore prethodne Vlade o 'prelazima' koji nisu potvrđeni Skupštinom.

- Ono što je, takođe, osnovna dužnost sadašnjih državnih organa Srbije jeste da zahteva od međunarodne zajednice omogućavanje i garanciju povratka hiljada prognanih sa Kosova i Metohije, obnovu porušenih stotinu i više hramova i hiljada domova, donošenje Zakona o restituciji društvene i crkvene imovine na Kosovu i Metohiji, o kaubojskom bespravnom zaposedanju "Bondstilom" Srpske zemlje i rudnog blaga na Kosovu - poruka je SPC.

U pismu se naglašava i neophodnost ispitivanja pred međunarodnim sudom svih zločina na Kosovu i Metohiji, sve do vađenja organa, "za koje niko nije odgovarao i ne odgovara, a kako se stvari odvijaju - neće ni odgovarati, s obzirom na to da su projekat nezavisnog Kosova pomogli, izvršili i odobrili isti oni koji su odobrili i podržali etničko čišćenje stotina hiljada Srba iz Hrvatske Bljeskom i Olujom".

U pismu se oštro dodaje:

- Ovome da dodamo i sledeće, nimalo beznačajno: onima koji sprovode korak po korak stvaranje nezavisnog Kosova, nije svejedno koja vlast u Srbiji će to aminovati. Zato taj "vruć krompir" samorazaranja, utrampljuju, ne "svojim" evroslinavcima, nego onima koje je narod izabrao zbog njihovog nacionalnog opredeljenja. Kad Kosovo predaju, misle takvi, oni koje je narod izabrao smatra, a i sami to tvrde, naslednicima oslobodilaca Kosova, i to baš na stogodišnjicu njegovog oslobođenja, ko će onda moći u budućnosti dovesti pod znak pitanja pravdu i pravednost tog čina?!

Pogledajte još