Obama, Merkelova i Putin najmoćniji trio na svetu

"Obama je pobedio na američkim predsedničkim izborima i dobio je još četiri godine za svoj program", piše Forbs i dodaje da se Obama sreo i s velikim izazovima, kao što su budžetska kriza, visoka stopa nezaposlenosti i novi nemiri na Bliskom istoku.

Na drugom mestu na listi najmoćnijih je nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je prošle godine bila na četvrtoj poziciji. "Merkelova je okosnica Evropske unije i sudbina evra leži na njezinim plećima - ona pokazuje svoju moć rešavanjem evropske dužničke krize strogim merama štednje", obrazložio je američki magazin.

Treće mesto zauzeo je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je na tu funkciju izabran "nakon nekoliko godina razmenjivanja mesta predsednika i premijera s Dmitrijem Medvedevom. Ponovno je učinio ono od čega nikada nije odustao", piše Forbs.

Od četvrtog do desetog mesta plasirali su se Bil Gejts, papa Benedikt Šesnaesti, direktor američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke, saudijski kralj Abdulah, predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, generalni sekretar Komunisticke partije Kine Si Djinping i britanski premijer Dejvid Kameron.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je na 16. mestu, pošto je uz težak posao na čelu velikog grada i milijarder, medijski mogul i filantrop, navodi Forbs.

Osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg ove godine je 26, što je 16 pozicija lošije nego prošle godine.

(Beta)

Pogledajte još