Nikolić uručio orden Hamdiji Jusufspahiću: Srbija zna da uzvrati onima koji je cene

Predsednik Nikolić je na ceremoniji rekao da Hamdiji Jusufspahiću, svom dugogodišnjem prijatelju, zahvaljuje u ime svih građana Srbije, ističući da Srbija zna da ceni one koji Srbiju vole i cene.

Nikolić je istakao da je jedva dočekao priliku da se oduži Jusufspahiću za sve što je učinio za svoju državu, i da je njihovo prijateljstvo tek danas krunisano.

"Bog je hteo da dođem u poziciju da ispravim neku od grešaka svojih prethodnika, a da onima koji dolaze iza mene ne ostavim previše grešaka. Svako ko ima bilo kakvu misao u glavi, dobru ili lošu, neka pomisli šta bi o tome pomislio Hamdija Jusufspahić. U staroj Atini bio je jedan kojeg su zvali pravednik, a mi bismo za Hamdiju, uz sve što o njemu govorimo, mogli da dodamo reč pravednik", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da današnja svečanost, koja se odigrava na 45. godišnjicu Jusufspahićevog postavljenja za imama beogradskog, ima smisla ukoliko se "samo još jedna bezumna glava okrene da služi svom narodu onako kako mu Hamdija služi".

Reči zahvalnosti Hamdije Jusufspahića pročitao je njegov sin, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, koji je poručio da treba da prestane nerazumevanje pravoslavnih i muslimana, a sve muslimane podsetio je da bog nalaže da se poštuje svoja zemlja i domovina.

"Pripadajući onome koji nas je stvorio, mi ne možemo mrzeti i nevoleti one koje je stvorio. Mnogo je onih koji su Srbijanci i nesrbijanci, muslimani i nemuslimani koji ovo ne razumeju dobro. Nije pripadnost bogu isključiva sa pripadnošću Srbiji. Ljubav prema Alahu ne isključuje ljubav prema Srbiji, to je Hamdija, babo moj, znao",
rekao je Muhamed Jusufspahić.

Predsedniku Nikoliću on je poželeo da ga bog blagoslovi i pomogne na putu pravde i ispravljanja svih grešaka.

"Neka dragi Alah blagoslovi ovu zemlju i predsednika ove zemlje Tomislava Nikolića. Znam sigurno da bi moj otac kazao: učinite ono što je najpotrebnije da se isprave greške, da se pravoslavni i muslimani međusobno više vole, mi ćemo dati sve od sebe na tom putu. Takođe, moj bi otac kazao povedite računa o islamskoj zajednici",
rekao je Muhamed Jusufspahić, podsećajući da Bajrakli džamija i dalje ne pripada muslimana Srbije.

Svečanosti u zgradi Islamskih obrazovnih ustanova prisustvovali su ministri Bratislav Petković i vrhovni muftija ruske federacije, Sulejman Ugljanin, velikodostojnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, među kojima i patrijarh SPC Irinej, i predstavnici diplomatskog kora.

Predsednik Nikolić danas će Sretenjske ordene drugog stepena u zgradi Predsedništva Srbije uručiti arhimandritu Srpske pravoslavne crkve Jovanu Radosavljeviću, župniku odžačkom i arhiprezbiteru podunavskom Katoličke crkve u Srbiji Jakobu Pfajferu, biskupu Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji Ištvanu Čete-Semešiju i dugogodišnjem predsedniku Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aci Singeru.

(Tanjug)

Pogledajte još