U novim "Nadrealistima": Nikola Kojo kao Marko Kraljević pred Haškim tribunalom

Prošlo je skoro 20 godina od prve Top liste nadrealista, najpre emitovane na sarajevskom radiju, a nakon nekoliko godina i na televiziji, kada su i osvojili publiku širom bivše Jugoslavije. Ako nešto jeste neizrecivo bitan deo televizijske istorije onda je to Top lista nadrealista iza koje je stajao duh, hrabri bezobrazluk i, sada se već može sa sigurnošću tvrditi, vidovitost ekipe tadašnjeg benda Zabranjeno pušenje predvođenog dr Neletom Karajlićem.

FOTO GALERIJA
: Projekcija pilot epizode "Nadrealista" u bioskopu Fontana

Prvi nagoveštaji da će Nele pokušati da reanimira stari plamen sarajevske satire pod okriljem Prve srpske televizije, izazvali su kod starih fanova sreću pomešanu sa nostalgijom, ali i realnu skepsu:
Da li je serija "Nadrealisti" recikliranje duha i pakovanje istog u "celofan" 21. veka?
Da li ima i dalje tog duha koji prevazišao satiru i stigao do ozbiljnog anticipiranja raspada Jugoslavije, rata, redova za benzin i svega što nas je zadesilo devedesetih?
Da li će serija Nadrealisti biti "kraća" od Top liste nadrealista baš onoliko koliko će faliti Đura, Zenit, pokojni Davor Dujmović i druge legende?

Rizik od reciklaže Top liste nadrealista ili nešto sasvim novo za današnje doba

Zajedno sa Neletom i ekipom novih Nadrealista koju čine, pored ostalih, i Nikola Kojo, Miloš Samolov, Vesna Trivalić, Zoran Cvijanović i Goran Sultanović, u bioskopu "Fontana" pogledali smo prve dve epizode ove serije izmontirane u 40 minuta pilot epizode.

Za Nadlanu.com, Nele Karajlić o riziku koji je nosio ovaj projekat s sobom, zbog činjenice da je Top lista nadrealista i danas obožavana i vrlo gledana na YouTubeu, kaže:

- Ja ne radim ništa bez rizika. Po meni bez izazova ne postoji projekat. Mada, možda i nije toliki rizik koliko se čini. Ovo prvo što smo prikazali je samo uhodavanje i način na koji ćemo mi praviti ozbiljnu seriju. Nađite na YouTubeu prve dve epizode onih Nadrealista, pa ćete videti koliki je ovo napredak u odnosu na to.

(old_image)

Nije retkost da se u današnje vreme recikliraju nekada uspešni projekti bilo zbog manjka ideja, bilo sa ciljem zarade od jakih partnera, kakva je nesumnjivo TV Prva. Da li je to slučaj sa Nadrealistima?
- Po slici, po kostimima, helikopterima i po svemu ste videli šta smo uradili, videli ste da nije otaljavanje. Otaljavanje bi bilo kada bih ja sad ušao u studio pričao vic i izašao, ali to s nama ne može - kaže Nele Karajlić za Nadlanu.com.

Nele, takođe, tvrdi da će publici sarajevski deo ekipe "nedostajati možda prve dve epizode, ali da će se posle navići" i najavljuje da će, kao i pre, "politika biti najvažniji aspekt".

- Nadrealisti bez politike su kao poslastičarnica bez kolača - jasan je Nele koji nas je, u materijalu koji smo videli, upoznao, pored ostalog, sa Nikolom Kojom kao Markom Kraljevićem, Zoranom Cvijanovićem kao krimi-direktorom "škole za realan život", Milošom Samolovim kao piskutavim Crnogorcem - TV reporterom, Goranom Sultanovićem kao Bajazitom...

Nikola Kojo - profesor "realnog života"

(old_image)

Nikola Kojo - fan starih Nadrealista danas Marko Kraljević u novim Nadrealistima

Jedna od glavnih zvezda, a sigurno i junak Nadrealista koga će publika najviše voleti zbog njegovog neospornog šarma, jeste Nikola Kojo. On nema tremu pred rizikom da će biti upoređivan sa starom ekipom Nadrealista:

- To je ono vreme. To je bilo pre 20 godina. Ovo su drugi tekstovi, drugi ljudi, druge situacije... Ja sam zaista veliki fan onih Nadrealista i danas ih povremeno gledam, ali ovo je nova priča. Nije ovo sad kao igrati Radovana Trećeg – takve relikvije se ne diraju. Nema tu ništa nečasno - kaže Nikola Kojo za Nadlanu.com.

Novi Nadrealisti za "nove primitivce": Kom' "hrkljuš", kom' "hepek"?
Poznato je da je Top lista nadrealista bukvalno predvidela nemile događaje na ovim prostorima. Da li novi Nadrealisti imaju šanse da urade isto?
- To je neko Neletovo šesto čulo i dar u pisanju da anticipira neke stvari. Mislim da ima i ovde toga... Ima dnevne aktuelnosti, ali i nečega što će se desiti u budućnosti - otkriva za Nadlanu.com Nikola Kojo koji ističe da mu je "nadrealnije sve što gledamo u dnevnicima i što se dešava u društvu, nego ova serija".

Nostalgičnim emocijama je trebalo udariti jedan dobar "hrkljuš" i shvatiti da smo u vremenu "Crnog Gruje", ma koliko to sumanuto zvučalo. Nadrealistima - osveženim novim licima i modernim pristupom - zajedničko sa starima jeste samo Nele kao spiker u "nadrealnom" Dnevniku naše poremećene realnosti koju pokušava da sa smehom portretiše (videćete već s koliko uspeha). Međutim, skečevi, koji mešaju srpsku realnost i "junačku" prošlost, verovatno će biti dovoljno duhoviti da ih neki "novi primitivci" (New Primitives je urbani subkulturni pokret pokrenut u Sarajevu osamdesetih koji je i bio energija iza Top liste nadrealista, prim. aut.) "šeruju" na društvenim mrežama. A možda ipak u celu situaciju treba uvesti "hepek" i "masovno ga aplicirati na ogromnu količinu ljudi". Samo da se novim Nadrealistima ne desi "đe ba ono zapelo" situacija... Bilo bi šteta. Zbog "onih srećnih vremena kojih se seća stari"...

Prva epizoda Nadrealista će biti premijerno prikazana na TV Prvoj u ponedeljak 10. decembra u 21.15h. Kao scenarista i koreditelj (zajedno sa Miloradom Milinkovićem Debelim) potpisan je dr Nele Karajlić. Seriju, pored ostalog, producenti najavljuju i sledećim rečima:

- Jednoumlje poznog socijalizma zamenilo je jednoumlje globalizma, a ono što im je zajedničko jeste svojevrsna kriza vrednosti koja je zadesila oba ova načina mišljenja. A upravo kriza predstavlja pogonsko gorivo za Nadrealiste, i stare i nove.

Trejler novih Nadrealista!

Pogledajte još