Ima para za pokrivanje staža

Danas na sednici Vlade ključne izmene Zakona o zapošljavanju koje regulišu produžavanje naknade za viškove zaposlenih sa dve na tri godine i „pokrivanje“ doprinosa odnosno staža još dve godine

Socijalno−ekonomski savet saglasio se s merama kojima bi se ubrzano rešavali viškovi zaposlenih, pre svega u javnim i ostatku društvenih preduzeća, a one su uobličene u predloženim izmenama Zakona o zapošljavanju koji se nalazi na razmatranju u Vladi Srbije − potvrdio je za „Pregled“ predsednik Unije poslodavaca Srbije i član Socijalno−ekonomskog saveta Rato Ninković.

Očekuje se da će se ova promena po hitnom postupku usvojiti i u parlamentu, što je savet i predložio, a to znači da „gori pod nogama“ kada je reč o rešavanju viškova radnika u mnogim preduzećima koja ulaze u najbolniju fazu privatizacije, rekao je Ninković. Postoje procene po kojima sada postoji oko 50 do 60 hiljada radnika, odnosno oko 30 odsto u javnim i društvenim preduzećima kojima nedostaje do pet godina staža ili života za odlazak u penziju, a koji bi dobrovoljno napustili radni status pod uslovom da ih država „časti“ trogodišnjim uplatama naknade plus dodatne dve godine uplate doprinosa i pokrivanja staža. Radi se o onim osobama, precizira predsednik UPS−a, koje su na kraju svog radnog veka pa verovatnoća za neko novo zaposlenje gotovo i da ne postoji. S druge strane već sada je jasno da se krajem sledeće godine okončava privatizacija u javnim preduzećima odakle je i najviše „kandidata“ za petogodišnju brigu države. Ninković dodaje da Zakon o zapošljavanju upućuje na činjenicu da svaki takav pojedinac treba dobrovoljno da se izjasni da li ide na biro, međutim postoje poslodavci i firme gde se već prave „spiskovi“ onih koji bi trebalo da uskoro idu na biro po novom zakonskom osnovu, a među njima su i neke uspešnije kompanije poput − „Toze Markovića“, „Trajala“, „Sintelona“, kaže Ninković.

Iako je ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio da neće biti novca za produženu isplatu naknada (dosada je naknada za viškove isplaćivana u maksimalnom trajanju od dve godine) Rato Ninković tvrdi da se ova stavka mora namenski izdvojiti iz budžeta u kojem se predviđa ovogodišnji suficit od oko 50 milijardi dinara. Ako se uzme u obzir i činjenica da se po osnovu poreza i doprinosa u budžet slije godišnje oko 75 milijardi dinara, te da priliv rada na crno preveden u legalne tokove može da ubere dodatnih 15 milijardi, nakon poreskog rasterećenja plata, nema mesta stavu da nema novca za produžene naknade, tvrdi Ninković. On dodaje da je Vladi upućen i predlog da se svi zakoni pre ulaska u skupštinsku proceduru prethodno razmatraju na sednicama Socijalno−ekonomskog saveta, čiji je novi predsednik ministar rada Slobodan Lalović, jer je to određeno Zakonom o radu, ali je dosada redovno kršeno. (“Pregled”)

Pogledajte još