Kusturica: Milošević je povod NATO bombardovanja, kao što je Gavrilo Princip povod Prvog svetskog rata

U intervjuu koji prenosi "Glas Rusije" najvećim nedelom Kusturica smatra bombardovanje Srbije koje se desilo 1999. godine.

- To me podseća na Salaja, iz Sarajeva. On je imao običaj da dolazi u kafe, i da najmanjem prisutnom čoveku priđe i kaže 'Polij one momke vodkom. Ako krenu da te tuku, ja ću da te branim'. Eto tako moćni Zapad, napada slabije od sebe. Kosovo i Bosna su bile strategijske teritorije, veoma važne za Evropu. Zašto je ovo bitno? Jednostavno zbog toga što je neophodno pokazati uticaj Rusije na Balkanu, po svaku cenu. Piše u knjigama kako je Otomansko carstvo posebno formirano da bi bilo podrška Velikoj Britaniji u cilju zabrane prolaska Rusije na Balkan. Kažu da ako niste sa nama onda ste protiv nas. Evo na primer to bombardovanje '99. godine zbog Kosova. Milošević je bio samo jedan od uzroka, kao što je pucanj Gavrila Principa bio povod za početak Prvog svetskog rata. Ovo je moja teorija: cilj je bio izmeniti granice Zapadne Evrope, od Nemačke do Kosova – naveo je režiser.

Kusturica kaže da su pobedu odnele sile koje nisu imale nameru da pomognu Balkanu.

- Sad su svi naši susedi pristupili NATO-u. Kosovo je postalo deo jednog koncepta koji štiti ideje i moć SAD-a. U Briselu ovo bombardovanje zovu ''humanitarnom akcijom'' kako bi se zaštitili Albanci na Kosovu. Ali i Kosovo je bilo bombardovano, i Albanci, i Srbi, baš kao i Romi i Rusi, svi zajedno tamo ginuli.

Na Balkanu nikada neće biti mira! -

Početkom 1960. godine kada je Tito dozvolio Srbima, Hrvatima, Slovencima, Makedoncima, i ostalim državama nekadašnje Jugoslavije da putuju van granica zemlje, Jugosloveni su preuzeli najznačajniju ulogu u formiranju moderne Evrope. Tada borba za vlašću među državama počela, i Srbi su praktično nestali. Oni su proterivani iz svojih domova tokom 1995. godine, ali o tome se ćutalo, i ovo niko i nigde ne smatra fašizmom ili genocidom. I nikada zbog toga neće doći do istine, do stabilnosti i mira jedne regije – rekao je Kusturica, javlja "Glas Rusije"

Kusturica kaže i da se s godinama sve više približava idejama ranog hrišćanstva, koje su bliske komunističkim idejama. - Trenutni kapitalizam gde je neko ili prebogat ili veoma siromašan me ne interesuje - kaže Kusturica.

- Demokratija, koja bi trebalo da da se bavi zlatnom sredinom, koja pruža mogućnost nekog izbora, normalnog života, sve više slabi. Sada svetom vlada neka vrsta demokratije kojom rukovode modernizovani faraoni, čija je moć i bogatsvo sve veća. Oni, u stvari, ignorišu demokratiju i stvaraju ono što bi Marks nazvao kapitalizmom - rekao je Kusturica.

Pogledajte još