Postignut dogovor sa kosovskim Srbima, blokada Jarinja i noćas

Dogovor je postignut i ustanovljena je jedinstvena politika, a četiri prelaza će biti otvorena, kako je to dogovoreno u Briselu. To su rezultati razgovora predstavnika četiri opštine sa severa Kosova i državnog vrha Srbije.

Kako je rečeno posle sastanka "razgovori su bili teški, ali je ustanovljeno kako će dalje teći primena sporazuma".

Na sastanku državnog vrha sa predstavnicima Srba sa severa Kosova potvrđeno je državno jedinstvo u sprovođenju politke o pitanju Kosova i Metohije, izjavio je večeras predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i najavio da će tokom meseca biti doneta i državna platforma u kojoj će ta politika biti definisana.

Nema razloga za blokadu administratvnih prelaza, a odluku o prekidu protesta doneće Srbi sa severa pokrajine
, rekao je Dačić novinarima posle sastanka u zgradi Predsedništva sa političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova.

"Moramo da budemo jaki da bismo odbranili KiM, vojno ga ne možemo odbraniti već samo politički, i zato moramo biti jedinstveni", rekao je Dačić.

Prema rečima predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića blokada Jarinja ostaje noćas, a šta će biti dalje, odlučiće odbornici četiri opštine.

On je naveo da bi odbornici skupština opština sa severa Kosova odluku trebalo da donesu na sednici zakazanoj za sutra, ali je dodao da je on optimista.

Pantić je dodao da je za njega dovoljna garancija Vlade Srbije i da očekuje da će taj stav prihvatiti i odbornici.

On je ocenio i da su zahtevi skupština opština sa severa Kosova uvaženi i prihvaćeni u Briselu, kako bi sporazum o zajedničkoj kontroli administrativnih linija mogao da se sprovodi.

Prema njegovim rečima, dobijene su i pisane garancije, jer je Vlada Srbije usvoila zaključak da su njihovi zahtevi prihvaćeni i da, u slučaju zlouptrebe sporazuma, može da ga suspenduje.


Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je izjavio da je na današnjem sastanku dogovoren princip "trenutnog delovanja" i da se sve odluke koje se donose dogovoraju sa predstavnicima kosovskih Srba koji će biti uključeni u proces pregovora.

Stefanović je rekao i da su predstavnici Srba sa Kosova zadovoljni razgovorima sa državnim vrhom i da će biti uključeni u pregovore sa Prištinom.

On je dodao da je dogovoreno da se sve buduće akcije na severu Kosova usaglašavaju, i da predstavnici kosovskih Srba budu konsultovani o budućim potezima države.

Po njegovim rečima, pojedini delovi današnjeg razgovora spadaju u domen državne tajne.

"Mislim da način rada koji smo primenili danas može da dovede dotrajnog rešenja tako da Srbija potpuno zadrži svoje nacionalne interese i da ih ni na koji način ne ugrozi", ocenio je predsednik Skupštine.

Stefanović je najavio da će šefovima poslaničkih grupa 17. decembra biti predstavljen Nacrt platforme za rešavanje problema Kosova i Metohije.

Tanjug

Pogledajte još