Gangnam stajl: Kako je Psy zaradio 7,9 miliona dolara

Video za pesmu koji je najgledaniji u istoriji sajta YouTube približava se milijarditom gledaocu, što tvorca pesme i spota, Park Dže-Sanga čini sve bogatijim – on će samo od TV reklama, reklama na Youtube-u i prihoda od skidanja pesme, ove godine da zaradi 7,9 miliona dolara.

Bogaćenje repera iz Južne Koreje, koji je poznat pod pseudonimom Psy, donosi promene u načinu na koji se danas zarađuje u muzičkom biznisu, a AP u svojoj analizi pokazuje kako funkcioniše način na koji je Park došao do ogromnih prihoda

Spot za “Gangnam Style” je od objavljivanja u julu imao više od 880 miliona pregleda na Youtube-u. Zvanični kanal repera na tom sajtu, na kojem su i drugi njegovi snimci, ima skoro 1,3 milijardu pregleda.

Kompanija za onlajn video reklame TubeMogul procenjuje da su Psy i njegov agent, firma YG Entertainment zaradili oko 870.000 dolara od reklama na video klipovima. Psy zarađuje i od pregleda parodija njegovih spotova.

Google, vlasnik Youtubea, detektuje korišćenje materijala zaštićenog autorskim pravima, i autori mogu prekršiocima da nalože ili da sporni video uklone ili da mu dozvole da ostane, uz obavezu da prihod od reklama dele sa Youtube-om.

Najviše pregleda originalnog spota dolazi iz SAD. Na drugom mestu je Tajland, a tek na trećem Južna Koreja. Pri tom, prodornost reklama je veća što je zemlja razvijenija.
Što se tiče legalnih preuzimanja, “Gangnam Style” je u SAD skinuta oko 2,7 miliona puta.

Prodaje se za 1,29 dolara u onlajn prodavnici IStore, koja je najjača na tržištu. Ona obično zadržava za sebe oko 30 odsto prihoda, pa bi Psy-u i njegovom menadžmentu moglo da pripadne oko 2,4 miliona dolara.

Nije poznato kako Psy i YG Entertainment dele novac, ali se pretpostavlja da je 70:30 od skidanja pesme na teritoriji SAD.


U Južnoj Koreji, zarada je daleko manja.
Stanovnici ove zemlje plaćaju manje od 10 dolara mesečno na ime pretplate za onlajn muzičke servise. To znači da je cena skinute pesme oko 10 centi, a jednog onlajn puštanja oko 0,2 centa.

Reperov udeo u zaradi od skidanja “Gangnam Style” je 14 posto, a od onlajn puštanja – 7,5. U poslednjem slučaju to znači da on dobija 7,5 procenata od 0,2 centa, i to pre nego što kompozitor pesme dobije deo. Najveći procenat dobijaju agent Psy-a i onlajn prodavci.

Pošto je prema podacima sa zvanične južnokorejske top liste “Gangnam Style” zaključno sa novembrom skinut više od 3,6 miliona puta i pušten više od 40 miliona puta, Psy će na domaćem terenu zaraditi na ovaj način nešto više od 61.000 dolara.

(Vijesti)

Pogledajte još