Kejt Midlton nosi blizance: Akušer carskim rezom bira naslednika britanske krune

Nijedna britanska princeza ili kraljica još od 15. veka nije rodila blizance, tako da Kejt Midlton već ulazi u istoriju. S obzirom na veliku mogućnost da se porodi carskim rezom - akušer će praktično izabrati prestolonaslednika.

Dete koje akušer prvo bude uzeo i predao roditeljima biće Vilijamov naslednik, špekuliše deo britanske štampe.

Već dva dana, od kada je procurela vest da je Kejt Midlton trudna, engleska nacionalna televizijska mreža Bi-Bi-Si iz minuta u minut izveštava gledaoce o stanju vojvotkinje od Kembridža, kao i o kretanju članova kraljevske porodice. Londonsku bolnicu „Kralj Edvard VII“ opkolili su novinari.

- Vojvotkinja od Kembridža sada se oseća bolje. Ona će do daljeg ostati u bolnici, gde će lečiti stanje akutne jutarnje mučnine - navodi se u saopštenju kraljevske palate.

Čarls se odriče prestola?
Pritisak britanske javnosti na princa Čarlsa da se odrekne prestola sve je veći. Britanska javnost poziva Čarlsa na taj čin kako bi prvi prestolonaslednik postao princ Vilijam, a odmah iza njega njegovo nerođeno dete, uz obrazloženje da Britaniji ne treba „kralj koji je zagazio u sedmu deceniju“.

Dok Britanci, a posebno Londonci, već zarađuju od prodavanja raznih suvenira (majica, šolja, bedževa...) s natpisima „Kraljevska beba, 2013“, u palati su pripreme za dolazak počasnog člana porodice u punom jeku.

Kraljevski par za sada neće imati svoj stalni dom pre nego što se beba rodi. Porođaj se očekuje početkom leta, a Kejt i Vilijam će sve do oktobra 2013. živeti na svom luksuznom, iznajmljenom imanju u Notingemu u Velsu.

Pored toga, još je neizvesno hoće li Vilijam ostati uz Kejt ili će morati da se odazove svojim obavezama u vojsci.

Prema nagađanjima u štampi, mlada vojvotkinja će na svet doneti blizance, i to najverovatnije carskim rezom. Tako će prvo dete mladog kraljevskog para pomeriti princa Harija na četvrto mesto za nasleđivanje prestola, čak iako par dobije devojčicu. Njihovo dete postaće važnije od Harija i neće podleći vekovima starom zakonu primogeniture, koji stavlja muške naslednike ispred ženskih.

Čim se rodi, beba će, bez obzira na pol, biti treća u redu za presto, utvrđeno je prošlogodišnjom izmenom zakona koju je premijer Dejvid Kameron u oktobru 2011. uveo u dogovoru sa drugim zemljama Komonvelta. On je apelovao na to da se promene pravila o kraljevskoj liniji nasleđivanja, što znači da muški naslednici više nemaju prioritet.

Detetu će najverovatnije kuma biti Kejtina sestra Pipa Midlton, koja ne krije sreću što će postati tetka. Iako bi i Hari (28), Vilijamov brat, mogao da bude kum, njemu ne smeta što će ga Pipa zameniti. Koliko se raduje prinovi, dokaz je poruka koju je poslao svojoj snaji:

- Ozdravi brzo, sestro! - pisalo je u poruci koja je u London stigla iz Avganistana, gde je Hari na vojnom zadatku.

Najmlađi sin princa Čarlsa u Veliku Britaniju se vraća u januaru, posle četiri meseca, koliko je bio na dužnosti.

(Blic)

Pogledajte još