Smanjenje plata državnim funkcionerima

BEOGRAD, 10. april 2009. (FoNet) - Nacrtom zakona koji je utvrdila Vlada Srbije predlaženo je smanjenje zarada, naknada i drugih primanja predsedniku Srbije, članovima Vlade, licima koja na funkciju bira Skupština Srbije ili postavlja Vlada, funkcionerima, državnim službenicima i nameštenicima zaposlenima u Narodnoj banci, organima autonomnih pokrajina i lokalnoj samoupravi.

Zakonom se predlaže smanjenje plata zaposlenih u organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, javnim agencijama, javnim preduzećima i privrednim društvima koji su 100 odsto u vlasništvu Srbije, autonomnih pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, republičkim i lokalnim radio-difuznim ustanovama, Privrednoj komori Srbije, gradskim i regionalnim privrednim komorama.

Zakonom se uređuje i privremeno smanjenje naknada predsednicima i članovima organa upravljanja i nadzornih odbora koje imenuje Vlada, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, naknada licima po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Privremeno smanjenje zarada, naknada i drugih primanja ne osnosi se na sudije, javne tužioce, zamenike javnih tužilaca i zaposlene u pravosudnim organima, zaposlene u Vojsci Srbije, policiji, Bezbednosno informativnoj agenciji, ustanovama u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture i socijalne i dečije zaštite.

Zaposlenima koji imaju platu od 40.000 do 100.000 dinara plata će biti umanjena za 10 odsto.

Onima koji imaju platu od 100.000 dinara do šest prosečnih plata će biti umanjena za 10 odsto plus 15 odsto od razlike između 100.000 i šest prosečnih plata.

Plate neće biti više od šest prosečnih plata u Srbiji.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara do milion dinara ili zatvorom do jedne godine kazniće se za krivično delo odgovorno lice koje isplati novac suprotno odredbama ovog zakona.
Zakon će primenjivati do 31. decembra ove godine, navodi se u Nacrtu zakona o privremenom smanjenju zarada, naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru, koji je utvrdila Vlada Srbije.

Pogledajte još