Cunami ponovo udario na Japan: "Pozovite komšije i bežite u planine"

Japanski premijer Jošihiko Noda uputio se u svoju kancelariju odakle će pratiti razvoj situacije, a nacionalna televizija NHK je prekinula redovni program kako bi upozorila građane na opasnost.

"Setite se prošlogodišnjeg zemljotresa i cunamija. Pozovite komšije i bežite u više predele", rekao je izveštač na TV NHK.

Nakon prvog zemljotresa registrovan je i naknadni udar snage 6,2 stepeni, a odmah su proglašeni uzbuna i naređena evakuacija u nekim mestima priobalju, javljaju agencije.

Epicentar potresa bio je u Tihom okeanu na dubini od oko 10km, udaljen od obale 240km, a od Tokija 492km. Zgrade u glavnom gradu su se ipak žestoko zatresle.

Perefekturi Mijagi, koja je posle zemljotresa i cunamija razorena 2011. godine, prete talasi visine između 50 centimetara i dva metra, ali da oni verovatno neće biti previše razorni i da neće ugroziti široko područje istočne obale Japana.

"Uzbuna zbog cunamija je još na snazi, ostanite u višim delovima vaših gradova", poručili su zvaničnici.

Radnici nuklearke Fukušima su se iz predostrožnosti sklonili na bezbedna mesta u kompleksu, a saopšteno je da su svi sistemi stabilni i da nema opasnosti.

U martu 2011. godine Japan je pogodio snažan zemljotres magnitude 9 stepeni, posle koga je razorni cunami udario istočnu obalu zemlje. U katastrofi je stradalo više od 15.000 ljudi, nestalo je više od 3.200 osoba, a došlo je i do nuklearnog incidenta u Fukušimi.

Pogledajte još