AOFI odobrio izvoznicima 150 kredita

BEOGRAD, 7. decembra 2012. (Beta) - Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije (AOFI) od početka godine je odobrila 150 kredita domaćim preduzećima u ukupnom iznosu od 65 miliona evra, izjavila je u petak direktorka sektora za kredite u AOFI Aleksandra Sekulović.

"Promet AOFI u sektoru faktoringa, odnosno u otkupu kratkoročnih potraživanja, u ovoj godini dostigao je više od 40 miliona evra", rekla je ona na sednici Odbora Privredne komore Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Prema njenim rečima, AOFI je izdao i garancije u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Aleksandra Sekulović je dodala da je AOFI pre nekoliko dana izdao i garanciju jednom preduzeću od 4,7 miliona evra za dobro izvršenje posla za ugovor potpisan s partnerom u Mjanmarom čija je vrednost 95 miliona evra, ali nije želela da navodi detalje.

Ona je podsetila da je AOFI osnovan u julu 2005. godine s ciljem da se strateški poboljša poslovno okruženje za domaće izvoznike kroz proizvode osiguranja i finansiranja izvoza.

Agencija trenutno ima oko 200 klijenata, a kapital joj je od početnih 25 miliona evra dostigao 62 miliona evra prošle godine.

Pogledajte još