Vlada u parlament sa merama, a ne sa tabloidima

BEOGRAD, 7. decembra 2012. (Beta) - Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da je ta stranka u petak uputila parlamentu predlog deklaracije o sistemskoj borbi protiv korupcije koja bi dala rok Vladi od 45 dana da predloži sistemske mere koje će rešiti problem korupcije u Srbiji.

"Deklaracija o sistemskoj borbi protiv korupcije daće rok Vladi od 45 dana da se u Skupštini pojavi ne sa tabloidima kao rezultatima svog rada, nego sa vrlo jasnim pravnim normama i kriterijumima koji će Srbiju učiniti sposobnom da se suoči sa problemom korupcije i da ga jednom sistematski reši", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, u okviru deklaracije predloženo je definisanje obaveze za vlast da kvartalno u parlamentu podnosi izveštaj o onome što radi u borbi protiv korupcije i istovemeno prihvata sugestije i inicijative parlamenta i poslaničkih grupa koje takodje imaju pravo i obavezu da daju doprinos u borbi protiv korupcije.

"Potrebno je usvojiti čitav niz mera koje bi dale karakter borbi protiv korupcije na kojoj insistira vladajuća koalicija i vrlo jasno ograničili tu borbu protiv korupcije praveći razliku izmedju obračuna sa onima koji su odgovorni za korupciju i obračuna sa političkim protivnicima", naveo je Jovanović.

On je ocenio da je korupcija posledica institucionalne slabosti i nemoći, nepostojanja zakona i kredibilnog tužilaštva i sudstva, kao i nepostojanja vrlo jasnih normi koje bi ograničile diskreciona prava onih koji se nalaze na vlasti.

Lider LDP-a je rekao da sadašnja vlast, kao i sve pre nje, koristeći populizam i demagogiju za sve probleme u društvu optužuje one koji su do juče bili na vlasti nudeći društvu kao isključive krivce i odgovorne za stanje u zemlji pojedince čije je vreme prošlo.

Pogledajte još