Stalna funkcija za zamenike javnih tužilaca

BEOGRAD, 7. decembra 2012. (Beta) - Zamenici javnih tužilaca koji su prvi put birani na funkciju, a čiji rad nije ocenjen biće obavezno izabrani na stalnu funkciju, predvidjeno je vladinim dopunama Zakona o javnom tužilaštvu koje su danas stigle u skupštinsku proceduru.

Taj izuzetak je predložen jer zamenici tužilaca koji su prvi put izabrani tokom svog trogodišnjeg mandata nisu ocenjeni zbog toga što Državno veće tužilaca nije utvrdilo kriterijume i merila za vrednovanje njihovog rada.

U obrazloženju predloženih dopuna navodi se da najvećem broju zamenika javnih tužilaca mandat ističe 1. januara 2013. godine i da je neophodno obezbediti da nastave sa svojom funkcijom, danom isteka trogodišnjeg mandata.

Zakon treba da stupi na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, kako bi se u najkraćem roku sproveo postupak za izbor zamenika javnih tužilaca na stalnu funkciju i kako bi se posle 1. januara sledeće godine omogućio nesmetan rad javnih tužilaca, navodi se u obrazloženju predloženih izmena.

Pogledajte još