Južni tok će sigurno biti izgrađen

"Sa ponosom smo gledali srpsku zastavu koja je bila prva u nizu zemalja učesnica Južnog toka. Ovo je najzad jasan signal svima da će Južni tok biti izgradjen onako kako je i rečeno", kazao je Bajatović agenciji Beta na ceremoniji početka gradnje tog gasovoda u gradu Anapa, na ruskoj obali Crnog mora.

Bajatović je dodao da su direktori svih kompanija koje su učesnice projekta Južni toka imali sastanke i razgovore kojima su prisustvovali i bankari koji nameravaju da prate finansiranje gasovoda.

"U svim zemljama postoje mogućnosti da počne gradnja Južnog toka i postoje obezbedjenja sredstva"
, kazao je on.

Bajatović je naveo da je neoficijelni predlog ruske strane bio da gradnja deonice Južnog toka u Srbiji počne 20. decembra i dodao da se konačni dogovor o datumu očekuje u toku dana.

"Što se tiče Srbijagasa, uradili smo pristupne puteve i obezbedili infrastrukturu, kupili zemljište i završiri razminiranje",
kazao je on.

Bajatović je istakao da Srbijagas i Ministarvo energetike završavaju konačnu verziju nacrta zakona o Južnom toku koji podrazumeva da će biti proglašen projektom od nacionalnog značaja, a rešava se i pitanje eksproprijacije, dobijanja licenci i svih drugih pitanja.

Deonica gasovoda Južni tok kroz Srbiju, čija gradnja bi trebalo da počne 20. decembra polaganjem kamena temeljca za kompresorsku stanicu u blizini granice sa Madjarskom, biće duga oko 470 kilometara.

Vrednost radova procenjena je na 1,7 milijardi evra, a investitor je preduzeće Južni tok Srbija u kojem Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto.

(Beta)

Pogledajte još