Dačić: Srbija nikad bliže članstvu u EU

Dačić se zahvalio predsedniku Kipra Demetrisu Hristofijasu na podršci njegove zemlje tokom predsedavanja EU, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Nakon sastanka sa Hristofijasom srpski premijer je istakao da tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Kipra.
"Imamo mnogo zajedničkih detalja iz istorije, imamo mnogo primera naših bratskih odnosa, ali imamo i zajedničke probleme", rekao je premijer Dačić, govoreći o narušavanju teritorijalnog integriteta.

On je izrazio zahvalnost Kipru na podršci u reševanju pitanja Kosova i naglasio da mogu da računaju na punu podršku Srbije oko kiparskog problema.

Ističući značaj jačanja bilateralnih odnosa, predsednik Vlade Srbije je rekao da je danas dogovoreno da se godišnje održavaju samiti dveju zemalja, koji bi se neizmenično održavali u Srbiji i na Kipru.

Takođe je zaključeno da treba unaprediti ekonomsku saradnju s obzirom na to da postoje zajednički ekonomski interesi. Premijer Dačić je naglasio da će se lično angažovati na jačanju odnosa Kipra i Srbije.

Kiparski predsednik je izrazio zahvalnost za neprekidne napore u cilju proširenja saradnje dve zemlje.

On je naglasio da Kiparska republika ostaje posvećena i snažno podržava evropsku perspektivu Srbije, kao i sama EU.

Kipar želi da Srbija što pre otpočne pregovore za članstvo Srbije i da veruje da će stabilnost i razvoj balkanskih zemalja kao jedinstvenog prostora naći pomoć u okviru EU.

Hristofijas je pozdravio dijalog između Beograda i Prištine.
"Kiparska republika ne priznaje niti će priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a to je principijalni stav, baziran na međunarodnom pravu. Rešenje mora da bude rezultat zajedničkih konsultacija koje će rezultirati dogovorenim sporazumom. To rešenje mora da poštuje teritorijalni integritet Srbije i da bude odobreno od strane Saveta bezbednosti UN-a ", rekao je predsednik Kipra.

(Tanjug)

Pogledajte još