Sarajevo: Hajka protiv srpskih pevača

Protest "Marš cajkama i turbo folku iz Doma mladih" biće održan sutra u Sarajevu u organizaciji istoimene Fejsbuk grupe koja ima oko 4.000 članova.

Organizatori su saopštili da su odlučili da protestom reaguju na vest da će u Domu mladih u kulturno-sportskom centru Skenderiji biti održan "Teatro šou" (Teatro show) na kojem će svake subote nastupati grupa folk pevača iz Srbije, među kojima i Milena Ćeranić, Dejan Matić, Mia Borisavljević, Nemanja Stevanović, OK Bend i drugi.

Mesud Rizvo koji predvodi protest rekao je za sarajevske medije da se "turbo folk mora skloniti iz Doma mladih" i da se u ovom slučaju "ne radi isključivo o problemu sa muzikom", već da je protest reakcija na opštu situaciju u institucijama kulture u Sarajevu koje se svakodnevno zatvaraju zbog nedostatka finansija.

On je istakao da "Dom mladih ne sme biti mesto koje će servirati turbo folk", dok se iz galerijskog prostora unutar Skenderije isteruju umetnici, udruženja i sportski klubovi zbog previsokih najamnina.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić je poručio direktoru KSC Skenderija Hajrizu Bećireviću da "turbo folk muzičkim sadržajima nije mesto u Domu mladih Skenderija".

Prema nepotvrđenim informacijama, direktoru Skenderije je sugerisano da treba da raskine sve do sada potpisane ugovore o nastupima turbo folk bendova.

Centar Skenderiju je 1499. godine sagradio beg Skender-paša, a u turskom periodu je služio kao trgovački centar.
Centar Skenderija menja svoju namenu i kao kulturno-sportski centar posluje od 1969. Premijerno je otvoren projekcijom filma "Bitka na Neretvi", a iste godine je u Skenderiji održana i prva sportska manifestacija - Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u stonom tenisu.

Pogledajte još