Uz srpsko kolo Putin otvorio gradnju "Južnog toka"

Kako javljaju agencije, na svečanosti posle otvaranja radova moglo se čuti i srpsko kolo.
Otvaranju radova na gasovodu prisustvuje i srpska delegacija na čelu sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

Ona je rekla da je "Južni tok" znacajan za Srbiju jer će omogućiti još jedan pravac za snabdevanje gasom, biće obezbedeno još hiljadu radnih mesta u građevinarstvu i mašinogradnji.

Generalni direktor kompanije "Gasprom Transgas Krasnodar" Igor Tkačenko je izjavio je ranije da će kompresorska stanica "Ruskaja" u neposrednoj blizini Crnog mora biti najveća na svetu i da će ukupan obim gasa koji će se transportovati dostići 63 milijarde kubnih metara godišnje, što je 10 odsto ukupne tražnje gasa u Evropi.

(old_image)

U izgradnju "Južnog toka", koji će transportovati ruski gas u Evropu po dnu Crnog mora, biće uloženo oko 15,82 milijarde dolara, prenela je agencija Itar-Tas.

Podmorska deonica gasovoda vodiće od kompresorske stanice "Beregovaja" na ruskoj obali Crnog mora do Burgasa na bugarskoj obali. Ukupna dužina podmorske deonice iznosiće oko 900 kilometara na maksimalnoj dubini većoj od dva kilometra.

Da bi "Južni tok" mogao da bude popunjen do punog kapaciteta od 63 milijarde kubnih metara, ruski sistem za transport gasa biće proširen izgradnjom dodatnih 2.446 kilometara cevovoda i 10 kompresorskih stanica, ukupnog kapaciteta od 1.437 megavata. Taj projekat, pod nazivom "Južni koridor", biće realizovan u dve faze, do decembra 2019.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju

Kapacitet gasovoda kroz našu zemlju iznosiće oko 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a očekuje se da će u njoj, takođe, biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Madarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.

Srbija će od svojih delova tranzitnih taksi gasovoda Južni tok imati oko 200 miliona evra prihoda, izjavio je danas specijalni savetnik u Ministarstvu energetike Ljubomir Aksentijević, koji je najavio i da će simbolični radovi u Srbiji na tom projektu početi 20. decembra u Banatskom donjem selu.

"To je simbolični početak radova. U naredne tri godine će prve cevi biti gotove, a sledeće dve godine druga polovina", objasnio je Aksentijević, navodeći da već 60 godina nije bilo takve investicije na ovim prostorima, javljaju agencije.

Izgradnja gasovoda, kako je istakao, Srbiju čini tranzitnom zemljom prema Evropi, a to će doneti veoma značajne ekonomske efekte.

Aksentijević je istakao i da izgradnja gasovoda kroz Srbiju državu i građane Srbije "neće koštati ni belog dinara", a da će biti dobijeni direktni ekonomski efekti.

Pogledajte još