Crvena zvezda pre 21 godinu postala prvak sveta

Tog 8. decembra 1991. godine, u ranim jutarnjim časovoma po srpskom vremenu, crveno-beli su ujedinili dva najvažnija trofeja u klupskom fudbalu, pošto su šest meseci ranije u Bariju protiv Olimpika iz Marselja osvojili titulu šampiona Evrope.

POGLEDAJ VIDEO: Crvena zvezda prvak sveta

Iako su posle Barija ostali bez Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića i Stevana Stojanovića, kao i trenera Ljubomira Petrovića, podmlađeni tim predvođen Vladicom Popovićem odigrao je jednu od najboljih utakmica u Zvezdinoj istoriji.

Blistao je dvostruki strelac Vladimir Jugović, treći pogodak dao je Darko Pančev, sjajnu partiju pružili su Siniša Mihajlović, Ilija Najdoski, Miodrag Belodedić i posebno tada praktično još junior golman Zvonko MIlojević.

Čileancima nije pomoglo ni to što su više od jednog poluvremena imali igrača više pošto je Dejan Savićević, asistent kod prvog gola, isključen u finišu prvog poluvremena.

"Za mene je taj dan jedna od najlepših uspomena života, a posebno karijere. Drhtali smo kad je Dejo dobio crveni karton, ali već posle pet minuta igre bilo je jasno da će Zvezda i sa igračem manje pregaziti Čileance. Bili smo zaista veliki tim. Evropa je tada posle dugo godina pobedila Južnu Ameriku zahvaljujući Zvezdi i zaista je bila čast biti predsednik Skupštine tada i voditi giganta", rekao je za sajt fudbalskog kluba Crvena zvezda tadašnji predsednik kluba Svetozar Mijailović.

Crvena zvezda je u Tokiju igrala u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Naravno, nijednog trenutka se u priči o uspesima iz istorijske 1991. godine ne sme se zaboraviti doprinos tadašnjeg sportskog direktora Dragana Džajića i generalnog sekretara Vladimira Cvetkovića, koji su godinama unazad stvarali šampionsku generaciju.

Dve decenije kasnije Crvena zvezda je daleko od evropskog i svetskog vrha, ni u Srbiji već pet godina nije osvojila titulu, a klub pritiskaju ogromni dugovi i teška finansijska situacija.

Juče su raspisani vanredni izbori za novog predsednika kluba, a glavni kandidat je upravo Dragan Džajić, što armiji navijača nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona budi nadu da će Crvena zvezda ponovo biti na mestu koje po svemu i zaslužuje.

Crveno-beli će prigodnim koktelom u ponedeljak obeležiti 21. godišnjicu od velikog uspeha u Tokiju.

(Tanjug)

Pogledajte još