Sramota za ukrajinsku vladu: Uzimaju gas od instruktora skijanja

Naime , nekoliko sati posle potpisivanja ugovora , Fenosa je saopštila da nikada nije potpisala, pregovarala ili razmatrala gradnju LNG terminala u Ukrajini .

Tada su otkrili da je čovek koji je u ime Fenose potpisao ugovor zapravo Jordi Sarda Bonvehi ( 43) , inače dugogodišnji instruktor skijanja , rodom iz Barselone . On poslednjih desetak godina živi u Ukrajini i predstavlja se kao zastupnik španskih investitora . U Ukrajini su očigledno smatrali da ga ne treba proveravati pa su lako ' naseli ' na prevaru .

Da sramota bude veća , na tom ' veličanstvenom ' potpisivanju ugovora bili su i sami ukrajinski premijer i ministar energetike Mikola Azarov i Juri Bojko , a ' ceremoniju ' je prenosila i nacionalna televizija . Premijer je tom prilikom izjavio da je reč o ' danu od istorijske važnosti za Ukrajinu ' .

Bonvehi je u međuvremenu napustio zemlju a u kratkom razgovoru za Rojters rekao je da ' ovlašćenje Fenose za potpisivanje nije imao , ali se nadao da će ih naknadno privoleti da se uključe u projekat ' .

Ukrajinska opozicija zbog pretrpljene nacionalne sramote zahteva i osnivanje posebne istražne komisije . Ukrajinska vlada, pak, i dalje govori da ne odustaje od projekta

(B92)

Pogledajte još