fbpx

Dinkić: Srbija treba da sledi Irsku

Srbija u privlačenju stranih investicija može mnogo da nauči od Irske, koja je u poslednjih 20 godina napravila čudo u ekonomiji“, izjavio je srpski ministar finansija Mlađan Dinkić. 

„Zahvaljujući investicionom nacionalnom planu i strategiji zapošljavanja, koje je sprovodila na sličan način kao što planira Srbija, Irska je uspela da stopu nezaposlenosti smanji sa 20 na četiri odsto i godišnji bruto−društveni proizvod po stanovniku poveća na 40 hiljada dolara“, rekao je za Betu Dinkić koji boravi u Irskoj. 

„Irci rebalans budžeta rade na specifičan način u odnosu na druge zemlje, i mi ćemo takođe uvesti jednu novinu što se tiče planiranja“, naglasio je Mlađan Dinkić. On je dodao da je Irska, koja je 40 odsto svih sredstava koje je inverstirala u razvoj infrastrukture dobijala od Evropske unije, sada postala neto finansijer fondova EU, odnosno više daje nego što dobija od Evropske unije. Ministri finansija Irske i Srbije složili su se da je za ekonomski napredak Srbije neophodan politički konsenzus o budućnosti zemlje, kao i dobar pravni sistem i direktne strane investicije. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.