Evropa: Nekoliko osoba umrlo, kolaps u saobraćaju i struji

U skoro svim delovima BiH sneg u nedelju pada slabijim intezitetom, ali zbog velikih padavina tokom jučerašnjeg dana i protekle noći snežni pokrivač negde, poput Bjelašnice, iznosi i 78 centimetara. Najniža temperatura vazduha izmerena jutros je minus 18 stepeni na Bjelašnici, a u Sarajevu i Banjaluci minus sedam, odnosno minus tri stepena Celzijusa.

U većem delu Hrvatske sneg je prestao da pada, ali su u nedelju u zemlji izmerene veoma niske temperature koje će se, prema prognozama, zadržati sve do idućeg vikenda. Najhladnije je jutros bilo na Zavižanu na Velebitu gde je izmerene -14 stepeni, u Karlovcu i Ogulinu -11, a na zagrebačkom Sljemenu -10 stepeni.

Na svim magistralnim i regionalnim putevima u Makedoniji saobraćaj se odvija u težim uslovima zbog vlažnih kolovoza. Snega ima na putevima u zapadnoj i jugozapadnoj Makedoniji.

U istočnim i južnim delovima Nemačke prvi sneg pao je još protekle sedmice, ali se drugog decembarskog vikenda veći deo Nemačke našao pod snežnim pokrivačem. Samo u Berlinu će tokom nedeljnog prepodneva da padne novih 10 centimetara snega, a slična situacije je i u više drugih saveznih pokrajina. U glavnom gradu je zabeležena i prva žrtva zime - u dvorištu stambene zgrade u četvrti Krojcberg se na temperaturi od oko minus 10 stepeni smrznuo 50-godišnji muškarac koji je bio pijan i za kojeg se pretpostavlja da je bio beskućnik.

Žestoki mraz ovog vikenda u Češkoj, kada noću temperature padaju negde i na 27 stepeni ispod nule, odneo je tri života na istoku i severoistoku zemlje a žrtve mraza su i trojica muškaraca u susednoj Poljskoj.

Policijske patrole su u subotu na klupi na autobuskoj stanici našli mrtvu, smrznutu 47-godišnju ženu u Rožnovu pod Radhoštem a ledeni dan juče nije preživo još jedan beskućnik, 58-godišnji muškarac nadjen u parku blizu Hradeca Kralove. U Jablonecu na severu zemlje policija je našla smrznutog 67-godišnjeg muškarca.

U susednoj Poljskoj ovaj udar mrazeva kada se temperature tokom noći spuštaju uglavnom na 15 stepeni ispod nule nisu preživela trojica muškaraca starosti od 35 do 87 godina.

Pogledajte još