"Srbija je blizu dna"

"To znači da članstvo u EU nema alternativu. To je politika koja je sprovođena od 2008, koju je nova vlada nastavila u neizmenjenom obliku i gde je vrhunska vrednost dobijanje datuma početka pregovora o članstvu sa EU“,kaže Begović.

On navodi da je sutra, dan kada će početi da se primenjuje sporazum o integrisanom upravljanju na Kosovu, još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova. Begović navodi da postoji alternativa sadašnjoj politici.

"Alternativa je prekid ovoga što se čini. Rezervni plan, odustajanje od punog članstva u EU i pronalaženja rešenja. Alternativa može da bude ekonomska interacija sa EU, prestanak puta ka EU, ka neminovnosti“, kaže Begović.

Istoričar Čedomir Antić, gostujući u Utisku nedelje, kaže da Srbija sada proživljava trenutak traume, kao posle saobraćajne nesreće.

“Došli smo do toga da funkcioner jedne partije koja je vodila rat, i posle predala protivno Ustavu celo Kosovo i slavila taj čin kao pobedu, i posle izgubila izbore, jedan takav čovek je premijer”, kaže Antić.

“On (Ivica Dačić) govori da je prošla vlada donela neke loše odluke, a zaboravila je da je ta vlada imala tesnu većinu, i to joj je omogućila SPS. Nama nedostaju državnici. Ljudi koji će pokušati racionalno da izađu iz ovog stanja”, navodi Antić i dodaje da je Srbija "tamo gde je bila, na pola puta".

Docent na Fakultetu političkih nauka, Vladimir Pavićević smatra da je politika sadašnje vlade prema Kosovu racionalna.

“Nemam simpatije prema nastupima Vlade Srbije, on je primer populističkog političara, ali kada se tiče "kosovskog pitanja" moje mišljenje je da možemo govoriti o jednom racionalnom pristupu. On polazi od stave da neučlanenje u EU neće ništa značiti za sve one koji smatraju da Kosovo treba da ostane deo Srbije. Ako im ništa ne znači što ne bi postali članica EU i rešavali ovo pitanje u skladu sa mogućnostima koje posedujemo. Moj utisak je da imamo jedan savez koji se stvara oko DSS i crkve i koji smatra da treba da odustanemo od intergracije zbog očuvanja Kosova”, kaže Pavićević.

“Mislim da imamo situaciju u kojoj postoji spremnost zapada da se ljudima koji žive na severu Kosova obezbede prava kojima će se urediti da njihov život bude tamo dobar", dodaje Pavićević.

Pavićević dodaje da smatra da nema kontinuirane politike da "Evropa nema alternativu" već da se radi o drugoj formuli.

“Nije tačno da je politika Evropa nema alternative, uzdrmana već 2003 u period do 2008 nije ni bilo reči, a 2008. je zamenjeno sa formulom i Evropa i Kosovo", smatra Pavićević.

(B92)

Pogledajte još