Sneg pravi probleme i u regionu, u Hrvatskoj pet žrtava nevremena

Sneg koji od prošle noći pada izazvao je kvarove na električnim vodovima, prouzrokovao je više saobraćajnih udesa na prostoru cele Bosne i Hercegovine, a na pruzi u banjalučkom naselju Derviši poginuo je radnik koji je čistio prugu.

Tokom naredne noći, sa nedelje na ponedeljak, 9. i 10. decembra, očekuje se nagli pad temperature, pa će ponedeljak osvanuti hladan sa jakim mrazevima i do minus 20 stepeni. Temperatura će se u plusu zadržati samo u Trebinju.

Međunarodni aerodrom u Sarajevu radi bez problema, a otkazan je samo let za Ljubljanu.

Struje nema na području Nevesinja i Gacka, a saobraćaj na svim lokalnim putevima i usponima i prevojima se odvija otežano.
Magistralne i regionalne saobraćajnice čiste se prema planu.

U Trebinju i Bileći tokom dana palo je 40 litara kiše po kvadratnom metru. Na prevojima Ivan-sedlo, Nišići i Romanija obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila.

Dodatne poteškoće vozačima mestimično pričinjava jak vetar, a učestali su i odroni kamenja na kolovoz. Do kraćih zastoja dolazi na deonicama gde se izvode sanacioni radovi i gde je obavezno poštovanje postavljene signalizacije.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i tegljače na graničnom prelazu Izačić.

U višim predelima Republike Srpske, preko prevoja, vozači se upozoravaju na poledicu i snežne nanose, a za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko planinskih prevoja obavezna je upotreba lanaca.

Na deonicama koje prolaze kroz useke učestali su odroni kamenja na kolovoz. Nevreme koje je zahvatilo Crnu Goru donelo je snežne padavine i jak olujni vetar, koji su prouzrokovali nagli pad temperature, posebno na severu te države, pa je tako na Žabljaku u devet sati izmereno minus 12 stepeni.

U svim gradovima na severu Crne Gore, ali i u nekim u centralnoj oblasti, temperature su ispod nule, u Pljevljima i Kolašinu minus osam, Nikšiću minus četiri, na Cetinju minus tri. Svi ovi gradovi su pod snežnim pokrivačem, što dodatno usložnjava meteorološke prilike.

Jedino su Podgorica i crnogorsko primorje u malom temperaturnom plusu, ali zbog snažnog severnog vetra subjektivni osećaj hladnoće je kao da je temperatura ispod nule.

Meteorolozi za popodne očekuju postepeno razvedravanje, ali će se snažan vetar i dalje zadržati, zbog čega će temperatute u većem delu Crne Gore i dalje biti u minusu.

Sneg i poledica prouzrokovali su problem u saobraćaju, posebno na severu Crne Gore, zbog čega je iz Auto-moto saveza savetovano vozačima da izbegavaju putovanja.

Put Šavnik-Žabljak zatvoren je za saobraćaj svih vrsta vozila, zbog mećave i jakih udara vetra. Magistralni put Podgorica-Ribarevine zatvoren je za saobraćanje šlepera i kamiona sa prikolicom.

Iz Auto-moto saveza Crne Gore upozorili da u severnim predelima te države, zbog niskih temperatura, ima poledice, naročito na mostovima, usecima i tunelima. Podseća se da je upotreba zimske opreme obavezna.

Slabljenjem ili prestankom padanja snega u većem delu Hrvatske deo putnih pravaca i zagrebački aerodrom otvoreni su za saobraćaj i stvoreni uslovi za nastavak čišćenja saobraćajnica koje su na mnogim mestima bile blokirane zbog smetova i nevremena koje je odnelo i prve žrtve.

Osječka Hitna medicinska pomoć javila je o smrti tri starija lica - dva u Osijeku, a jednog u Valpovu, dok je jedno lice umrlo u mestu Pitomača u Virovitičko-podravskoj županiji. Razlozi smrti u sva četiri slučaja najverovatnije su zbog povećanih fizičkih napora kod čišćenja snega, saopštava Državna uprava za zaštitu i spasavanje.

U Zagrebu zimska služba sa svojih 208 ekipa čisti saobraćajnice, ali je deo brdskih autobuskih linija ukinut dok se tramvajski saobraćaj odvijausporeno, pa i uz prekide, zbog povlačenja jednog broja oštećenih tramvaja.

U Hrvatskoj je zabeležena peta žrtva nevremena, reč je o muškarcu koji je nestao juče u okolini Korenice, a pronađen je oko 150 metara od puta u blizini potoka i pretpostavlja se da je umro od smrzavanja.

Juče je na području Osijeka, zbog napora oko čiščenja snega, umrlo troje ljudi i jedan u varoši Pitomača u Podravini.

U Lici je noćas iz snežne mećave spaseno troje šumskih radnika iz sela Ondići na području području Udbine. Oni su juče i pored nevremena krenuli traktorom kako bi izvukli zameteni kamion koji je ostao pet kilometara duboko u šumi.

Zbog snežne mećave oni su izgubili orjentaciju i ostali zameteni u šumi, pa su zatražili pomoć od Gorske službe spasavanja, koja ih je nakon sedam i po sati, s terenskim vozilom i saonicama, našla u zadnji čas.

Što se vremena tiče, danas nema padavina, pa je nastavljeno raščišćavanje zavejanih puteva, od deonica autoputeva i državnih puteva do gradskih ulica. Kašnjenja vozova sve su manja, autobusi na međugradskim linijama redovno stižu, dok je aerodrom Pleso kod Zagreba otvoren. Ipak, zbog bure su prekinute pojedine brodske linije na severnom i srednjem Jadranu, pre svega prema ostrvima.

Zbog bure, na pojedinim deonicama autoputa prema Rijeci i Splitu, kao i jadranske magistrale, dozvoljen je saobraćaja samo putničkim vozilima.

Zagrebački aerodrom je otvoren za saobraćaj nakon što je u subotu sletanje i poletanje aviona bilo onemogućeno. Mediji su javlili i da je prohodan auto put Zagreb-Beograd koji je od prilaza Zagrebu do Ivanić Grada bio neprohodan zbog preprečenih vozila, pa su u koloni bili zarobljeni brojni vozači koji su ostajali bez hrane i goriva.

U Sloveniji su snežne padavine prestale danas i sija sunce, ali nakon jučerašnjeg haosa na putevima saobraćajna policija upozorava vozače na opreznu vožnju zbog ekipa koje čiste saobraćajnice od snega i posipaju ih solju.

Nakon jučerašnjih snežnih smetova na području Postojne i iskliznuća autobusa na regionalnom putu Postojna-Pivka zbog čega su na autoputu do Unca prema moru nastali veći zastoji danas nema izveštaja o većim poteškoćama na saobraćajnicama.

Saobraćajni informativni centar ipak upozorava da se na putevima nalaze mašine za pluženje i vozačima preporučuje opreznu vožnju, poštovanje sigurnog razmaka i prilagođavanje brzine uslovima vožnje.

Na podravskom autoputu pred odmostištem Dravsko polje prema Ptuju još uvek se iz saobraćaja isključuju teretna vozila zbog snežnih uslova na hrvatskoj strani.

(B92)

Pogledajte još