Otvoreni integrisani prelazi kod Jarinja i Merdara

Kontrolom jednog putničkog vozila, sa kosovskomitrovačkim tablicama, koje je iz pravca Raške oko devet sati došlo na integrisani prelaz kod Jarinja, između severa Kosova i centralne Srbije, taj prelaz je otvoren i počela je primena briselskog dogovora Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

Iako radovi na integrisanom prelazu kod Jarinja nisu završeni, prelaz je otvoren, na njemu nema nikakvih državnih simbola, a realizacija dogovora o IBM-u je počela, javila je ekipa Tanjuga sa lica mesta. Pripadnici Euleksa i MUP-a Srbije nalaze se od jutros na jednoj lokaciji, a međusobno su jedni od drugih udaljeni desetak metara.

Na integrisanom prelazu kod Jarinja postavljeno je ukupno šest kontejnera u kojima se nalaze pripadnici MUP-a Srbije i Euleksa. Na magistralnom putu Raška-Leposavić kod Jarinja, gde se nalazi ovaj integrisani prelaz, postavljen je znak "stop".

Na licu mesta je i šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević. Prvo su stigli i u kontejnere ušli pripadnici MUP-a Srbije, a nedugo zatim iz pravca administrativnog prelaza Jarinje s kosovske strane službenici Euleksa i pripadnici kosovske policije.

Radovi na uspostavljanju putne infrastrukture na integrisanom prelazu Jarinje nastavljeni su i rano jutros, a kako je ranije saopšteno očekuje se da budu završeni u narednih pet dana. Na prelazu se nalazi i veliki broj novinarskih ekipa, koje su pratile otvaranje.

Na administrativnom prelazu Merdare jutros u osam sati zvanično je pušten u rad integrisani prelaz na osnovu dogovora o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) postignutom u dijalogu Beograda i Prištine. Na ovom prelazu radovi na uspostavljanju infrastrukture za integrisani prelaz završeni su pre dva dana.

Prostor na prelazu je proširen kako bi se približili objekti u kojima su smešteni srpski i kosovski službenici. Izuzev približavanja objekata, nije promenjen režim kontrole - i dalje postoje dve odvojene kontrole, ali sada na jednom prostoru.

Na prelazu Merdare, na kome nema državnih simbola, nalaze se srpski, kosovski policajci i carinici, kao i službenici Euleksa. Na prelazu, prilikom prelaska na IBM režim kontrole, čija je primena počela nakon smene u 8 časova, nije bilo gužve.

Prvi koji je prešao prelaz po novom režimu bio je Radojko Stefanović iz Prokuplja. On je novinarima rekao da nema zadržavanja na prelazu i da se obavlja pregled bez većeg zadržavanja.

(Tanjug)

Pogledajte još