Stranke zaobilazile Zakon u izbornoj kampanji

BEOGRAD, 10. decembra 2012. (Beta) - Sve stranke u Srbiji zaobilazile su Zakon o finansiranju političkih stranaka u prethodnoj izbornoj kampanji i zato će Agencija za borbu protiv korupcije podneti više prijava, a kasnije verovatno i krivičnih, izjavio je u ponedeljak predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković.

"Stranke su pokazale začudjujuću ravnodušnost prema podnošenju izveštaja o finansiranju i pravu gradjana da znaju ko daje novac strankama", rekao je Stojiljković u Palati Srbija na predstavljaju izveštaja Agencije o finansiranju izborne kampanje 2012. godine.

On je naveo da su stranke u kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore potrošile oko 26 miliona evra, od kojih je više od 17 miliona evra obezbedjeno iz javnih izvora, odnosno iz republičkog budžeta.

"Kampanje nisu bile naročito skupe i koštale su oko šest evra po biraču", kazao je Stojiljković i poručio da je cilj Agencije za borbu protiv korupcije da utvrdi kako izborne kampanje utiču na tokove novca u politici.

"To je relativno mali novac, ali u izbornoj kampanji se uspostavljaju veze oko tendera, nabavki i ulazi se u sivu ekonomiju, i to je rodno mesto zavodljivog delovanja novca na politiku", rekao je Stojiljković.

On je naveo da su stranke u kampanji za parlamentarne izbore više od polovine novca dobile iz javnih izvora, a na predsedničkim izborima oko 85 odsto.

Pogledajte još